15:58:22 29.03.2024
Stiri

O companie de pe insula Guernsey a cumpărat de la Ilan Șor Aeroportului Internațional Chișinău

Economie 19.08.2019 14:31 Vizualizări2587 Autor: Ziarul National


O companie de pe insula Guernsey a cumpărat de la Ilan Șor Aeroportului Internațional Chișinău

Compania „Avia-Invest”, care a obținut concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău pe o perioadă de 49 de ani, a fost vândută către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei Normandiei n.r.). Astfel, 95% din „Avia Invest”, controlată de Ilan Șor, a ajuns astăzi, în urma ratificării unui Acord, la Nat Rothschild, beneficiarul „NR Investments”.

Potrivit unui comunicat de presă al noului proprietar al Aeroportului Internațional Chișinău, Compania „NR Investments” are experiență în investițiile din infrastructura centrală și imobiliară: „Investițiile anterioare includ portul din Muntenegru, „Trigranit”, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Europa Centrală; studiourile de film „Korda Studios” din Budapesta, Ungaria, precum și multiple proiecte independente în toată regiunea”.

Totodată, „NR Investments” ar fi cel mai mare acționar (26,5% din 2009) al Volex, un producător de cabluri electrice, cu sediul în Manchester.

Rothschild deține o cotă de 11% în BR Properties, o companie de proprietăți braziliene.

De menționat că această tranzacție are loc în contextul în care o Comisie de anchetă parlamentară, în frunte cu deputatul Igor Munteanu, a depus o sesizare la Procuratura Generală și CNA privind neregulile admise la concesionarea AIC.

Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania „Avia Invest”, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. Ulterior, s-a constatat că această companie aparține lui Ilan Șor, iar beneficiarul final ar fi Vlad Plahotniuc, după cum spunea acum patru ani ex-premierul Valeriu Streleț.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md