15:19:06 25.04.2024
Stiri

Protest la Ambasada Belarusului din Chișinău: Condamnăm situația de la Minsk, retrăim momente care s-au întâmplat în 2009 la Chișinău

Actualitate 13.08.2020 16:43 Vizualizări1328 Autor: Ziarul National
Protest la Ambasada Belarusului din Chișinău: Condamnăm situația de la Minsk, retrăim momente care s-au întâmplat în 2009 la Chișinău Ion Manole


Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a protestat astăzi în fața Ambasadei Belarusului din Chișinău. Participanții la acțiunea de protest și-au manifestat în acest fel solidaritatea cu poporul din belarus și au condamnat acțiunile violente și persecuțiile poliției asupra protestatarilor pașnici.

Cu măști de protecție și pancarte, manifestanții au scandat „Rușine” în fața misiunii diplomatice a Minskului în Republica Moldova. Ei s-au declarat profund șocați de agresivitatea forțelor de ordine și a unităților Trupelor Interne asupra poporului belarus.

Unul dintre participanții la protest, Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice, și-a exprimat speranța că acțiunile abuzive din Belarus vor înceta și a făcut o paralelă cu evenimentele din aprilie 2009 din Republica Moldova.

„Retrăim aceste momente inclusiv în contextul evenimentelor care s-au întâmplat la noi în 2009. Condamnăm lipsa de reacție a președinției și a altor instituții din R. Moldova față de ceea ce se întâmplă în Belarus. Regretăm foarte mult că în contextul pandemiei, organele de drept rețin în mod abuziv persoanele. Ele sunt deținute în condiții inumane. Sperăm că organele de drept vor investiga în mod echitabil acțiunile abuzive ale forțelor de ordine”, a declarat Ion Guzun, citat de radiochisinau.md.

Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic au transmis și o declarație către Ambasada Republicii Belarus, însă aceasta a rămas deocamdată fără răspuns.

Și zilele trecute, mai multe organizații ale societății civile și reprezentanți ai unor partide politice au protestat în fața Ambasadei Republicii Belarus de la Chișinău. Acțiunile de protest sunt menite să susțină cetățenii belaruși, care protestează după alegerile de duminică, în care a ieșit învingător, potrivit Comisiei Electorale de la Minsk, Alexandr Lukașenko. Manifestanții contestă rezultatele alegerilor și le consideră fraudate. Acțiunile de protest din orașele din Belarus s-au soldat cu arestări, răniți în rândul protestatarilor și chiar două decese, anunțate oficial.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md