Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Orășelul European a fost…

LIVE Orășelul European a fost inaugurat la Chișinău. Președinta Maia Sandu: „Acum, depinde de noi, să facem din Moldova un stat european în 2030. Nimeni nu ne poate opri din drum dacă vom păși hotărât”

Sursa foto: ZdG

Joi, 9 mai, R. Moldova sărbătorește Ziua Europei în Chișinău și în alte localități din țară. Guvernul R. Moldova și Delegația Uniunii Europene organizează Orășelul European în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), care este inaugurat de președinta Maia Sandu și Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație.

UPDATE 12:20 Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație: „Ziua Europei este celebrarea tuturor celor care păstrează și apară Uniunea noastră Europeană a păcii, stabilității și prosperității pe continentul nostru (…). Înțelegem ceea ce faceți cu atât de mare generozitate și curaj, pentru a sprijini Ucraina și Europa în aceste timpuri foarte dificile și suntem aici să întoarcem acest sprijin”.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

UPDATE 12:13 Președinta Maia Sandu: „(…)Azi e o zi cu semnificație dublă pentru Moldova și pentru întreaga lume. Pe 8 mai 1945 a fost anunțată victoria asupra nazismului și s-a pus capăt unui război. Pe 9 mai 1945 a fost prima zi de pace în Europa (…). Ziua Victoriei înseamnă Ziua Păcii pe continentul european (…). Moldova a fost prinsă și ea în acest câmp de luptă și a trăit ororile și cruzimea războiului din plin (…). Noi știm că rănile războiului sunt aceleași pentru toată Moldova (…). Vă îndemn să nu lăsăm pe nimeni să pună granițe între noi și să muncim împreună pentru pace (…). Pacea nu este o noțiune ideologică. Vrem pace, pentru că ne iubim casa și familia, și pentru că pacea este prioritatea noastră, Moldova alege UE. Aderarea la UE pune R. Moldova pe un făgaș de dezvoltare care va oferi cetățenilor noștri un viitor pașnic și sigur acasă. Iar Moldova Europeană înseamnă o Moldovă cu prieteni puternici, de încredere, alături de care putem fi în siguranță. Pe aceste principii a fost creată UE (…). Acum, depinde de noi, să facem din Moldova un stat european în 2030. Nimeni nu ne poate opri din drum dacă vom păși hotărât (…)”.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Sursa foto: ZdG

Potrivit programului evenimentelor dedicate Zilei Europei, între orele 13:00 – 17:00, în centrul capitalei va fi organizat un târg interactiv dedicat Orășelului European.

Aleea „Echipa Europa”: Statele membre ale UE își vor prezenta sprijinul pentru R. Moldova, evidențiind asistența pe care o oferă. Ulterior, vizitatorii Orășelului European se vor putea bucura de o serie de activități interactive – rulete, chestionare, jocuri de provocare și multe altele – concepute pentru a atrage și a distra, oferind o perspectivă mai profundă asupra culturii și valorilor europene. Fiecare ambasadă a UE își va expune tradițiile și patrimoniul unic, permițând vizitatorilor să se cufunde „în bogata tapiserie a diversității și unității europene”.

Aleea „UE-Moldova: Împreună mai puternici”: proiectele finanțate de UE vor prezenta „domeniile diverse de asistență oferite R. Moldova, ilustrând modul în care acestea aduc beneficii directe cetățenilor săi. Prin intermediul unor exponate interactive și al unor prezentări informative, vizitatorii vor avea o perspectivă asupra impactului tangibil al acestor inițiative asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor moldoveni”.

Pavilionul „Moldova Europeană”: pavilion al Guvernului și Parlamentului R. Moldova care prezintă activități interactive și informații despre parcursul european al țării.

Creează-ți o amintire de Ziua Europei 2024: stand foto dedicat tuturor vizitatorilor pentru a se fotografia în diferite formate.

Târgul organizațiilor societății civile: ONG-urile care implementează proiecte finanțate de UE vor prezenta rezultatele obținute și serviciile prestate în diverse regiuni ale R. Moldova.

Pavilionul dedicat activităților pentru copii:activități interactive și educative pentru copii de toate vârstele, organizate pe parcursul întregii zile, inclusiv: pictură pe față, jocuri de societate, activități sportive.

Zona gastronomică: o gamă delicioasă de delicii culinare din diferite țări ale UE va pune în valoare bucătăria și băuturile tradiționale.

Între orele 16:45 – 17:30, pe scena din PMAN vor evolua: Lidia Isac, reprezentând cultura franceză, ansamblul de dans popular „Hecenii” (Moldova), Euroclub-ul de la ULIM, reprezentând cultura Republicii Moldova, violonist român, reprezentând cultura românească, formația folclorică bulgară din Taraclia.

19:00 – 22:00Concert dedicat Zilei Europei 2024: Europa ești TU!
 Artiștii și formațiile care interpretează:
 ·      Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș” împreună cu Adriana Ochișanu, Cornelia Ștefăneț și Nicolae Glib (Moldova)
 ·      Cristofor Aldea Teodorovici (Moldova)
 ·      Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene
 ·      Lupii lui Calancea (Moldova)
 ·      Kalush Orchestra (Ucraina)
 ·      Satoshi (Moldova)