Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Biroul politici de reintegrare, de…

Biroul politici de reintegrare, de Ziua Europei: „Ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către UE a atins 80%”

Ilustrație: Anastasia Kartovenko/ZdG

Beneficiile integrării europene sunt vizibile în regiunea transnistreană, unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană (UE) contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, accesului la educație și sănătate, precum și la extinderea oportunităților economice, inclusiv de export și import către/din UE, se arată într-un comunicat de presă emis de Biroul politici de reintegrarea în contextul zilei de 9 mai – Ziua Europei.

În primul trimestru al anului 2024 ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către UE a atins 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%.

„Celebrarea Zilei Europei este deosebit de semnificativă pentru R. Moldova, în contextul aspirațiilor de integrare europeană, dar și în procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Prin intermediul dialogului și proiectelor implementate în stânga Nistrului, construim măsuri de încredere reciprocă și dezvoltare pașnică, care favorizează stabilitatea și prosperitatea întregii țări.

Sărbătorirea Zilei Europei reprezintă, de asemenea, un moment propice pentru a reafirma importanța respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale în regiunea transnistreană. Este esențială crearea unui mediu în care fiecărui cetățean să-i fie respectată demnitatea și onoarea în conformitate cu standardele europene.

Drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană demonstrează că integrarea europeană aduce cu sine nu doar un cadru politic și economic mai sigur, dar și un viitor mai prosper pentru toți cetățenii noștri, pe ambele maluri ale râului Nistru.

Inspirați de valorile și principiile Uniunii Europene, celebrăm Ziua Europei cu încrederea că, prin solidaritate și cooperare, vom avansa pe calea păcii și prosperității pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, se menționează în mesajul publicat de Birou.

Pe 9 mai, la Tiraspol nu a avut loc parada „Victorie”, cu defilări de tehnică militară, și marșul „Regimentului nemuritor”. Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că în acest an în toate orașele din stânga Nistrului vor fi organizate mitinguri comemorative. 

Krasnoselski a cerut cetățenilor, pe lângă flori, să ia cu ei și portretul unei rude care a participat la război.

„Trebuie să venim pe 9 mai și să depunem flori la mormintele din toate orașele și regiunile. Și, pe lângă flori, luați cu voi un portret al tatălui, bunicului, străbunicului și cu el mergi la locul de depunere a florilor, înclină-te în fața celor căzuți și stai în tăcere un minut în semn de recunoștință și amintirea celor care au câștigat acest război teribil”, a declarat Krasnoselski într-o adresare.

Nici anul trecut, în regiunea transnistreană nu a fost organizat marșul cu defilări de tehnică militară, așa cum se întâmpla în anii precedenți.