Principală  —  IMPORTANTE   —   Ziua Europei 2024. Artiștii și…

Ziua Europei 2024. Artiștii și formațiile care vor evolua pe scena din PMAN

Sursa foto: Maia Sandu/ Facebook

De Ziua Europei, începând cu ora 19:00, Satoshi, Kalush Orchestra, Lupii lui Calancea, Cristofor Aldea Teodorovici, ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș” împreună cu Adriana Ochișanu, Cornelia Ștefăneț și Nicolae Glib, dar și Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene, vor evolua pe scena din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), conform programului evenimentelor publicat de Delegația UE în R. Moldova.

Kalush Orchestra este un grup de rap ucrainean format în 2019. În 2022, concursul Eurovision Song Contest a fost câștigat de Ucraina, care a fost reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”.

Înainte de concertul dedicat Zilei Europei 2024: Europa ești TU, mai exact între orele 16:45 – 17:30, pe scenă vor urca cântăreața Lidia Isac, reprezentând cultura franceză, ansamblul de dans popular „Hecenii”, Euroclub-ul de la ULIM, reprezentând cultura R. Moldova, un violonist român, reprezentând cultura românească și formația folclorică bulgară din Taraclia.

Astăzi, Guvernul R. Moldova și Delegația Uniunii Europene organizează Orășelul European în PMAN, care urmează a fi inaugurat în scurt timp de președinta Maia Sandu și Johannes HAHN, comisarul european pentru buget și administrație.

Cu prilejul Zilei Europei, Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova cu prilejul Zilei Europei, a declarat că „pacea nu poate fi atinsă prin amenințări sau focuri de armă”, pentru că „pacea înseamnă libertate și prosperitate”. Diplomatul a îndemnat cetățenii moldoveni să-și exprime opinia în cadrul referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană.

„(…) Vă încurajăm să participați și să vă faceți auzite vocile, căci împreună construim calea spre un viitor mai luminos și mai european pentru Moldova. Ziua Europei este despre și pentru oameni (…). Pacea nu înseamnă șantaj economic sau manipularea prețului la gazele naturale. Pacea nu poate fi atinsă prin amenințări sau focuri de armă. Pacea nu poate fi obținută prin dezinformare și propagandă. Pacea înseamnă libertate și prosperitate (…)”, afirmă Jānis Mažeiks.

R. Moldova celebrează astăzi, 9 mai, Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei și Ziua Europei.