image
Sursa foto: dailysabah.com

OMS: COVID-19 rămâne o urgență sanitară la nivel global

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat ieri că infecţiile COVID-19 rămân o urgenţă de sănătate la nivel global, la aproape doi ani şi jumătate după ce boala provocată de noul coronavirus a fost catalogată astfel.

Comitetul de Urgenţă al OMS, alcătuit din experţi independenţi, a precizat într-un comunicat că numărul în creştere al cazurilor de infectare, evoluţia virală în desfăşurare şi presiunea exercitată asupra sistemelor sanitare din mai multe ţări arată că această situaţie a rămas o urgenţă.

Numărul de cazuri raportate către OMS a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni, conform comunicatului, însă comitetul a punctat de asemenea că imunitatea crescută a populaţiei, pe care o corelează în cea mai mare parte cu programele de vaccinare, a dus la o „decuplare” a cazurilor de COVID-19 de spitalizări şi decese.

Comitetul a avertizat şi asupra scăderii procedurilor de screening şi de secvenţiere genomică, care fac „din ce în ce mai dificilă" evaluarea impactului variantelor COVID-19 şi a subliniat "inadecvarea supravegherii actuale” a pandemiei.

De asemenea, Comitetul de Urgenţă al OMS a anunţat că a luat act de creşterea recentă a numărului de cazuri de COVID-19 în diferite regiuni ale lumii, precum şi de lipsa implementării măsurilor adecvate de sănătate publică în regiunile afectate de reapariţia cazurilor.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acceptat recomandarea comisiei privind menţinerea statutului de urgenţă globală de sănătate pentru COVID-19, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. Pandemia de COVID-19 „este departe de a se termina”, a anunţat marţi Tedros Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Geneva.

„Pe măsură ce spitalizările şi transmiterea COVID-19 cresc, guvernele trebuie să implementeze măsuri încercate şi testate, cum ar fi purtarea măştilor, ventilaţie îmbunătăţită şi protocoale de testare şi tratament”, a adăugat el.

Noutăţile partenerilor

comentarii: