image
Sursa foto: parlament.md

Igor Grosu: „Conflictul din Transnistria nu este un impediment pentru aderarea la UE”

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, nu crede că Transnistria va reprezenta un impediment în calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dimpotrivă, spune acesta, într-un interviu pentru G4Media, perspectiva aderării Moldovei la UE va avea o contribuție la soluționarea problemei primului conflict rece deschis de Rusia în fostul spațiu sovietic, după prăbușirea URSS.

Întrebat cum vede rezolvarea chestiunii transnistrene, dat fiind că aderarea la UE e imposibilă pentru un stat care are conflicte interne și dispute teritoriale, Igor Grosu a menționat că perspectiva de aderare a RM la UE va contribui la soluționarea conflictului, deoarece diferendul transnistrean nu este nici interetnic, nici religios, este un conflict artificial creat de Federația Rusă care a creat această enclavă.

„Apetitul pentru această zonă se topește încet încet. Încă un argument: 70 de procente din tot ce produce industria de acolo sunt exportate pe piețele UE. Dependența de UE, de piețele occidentale este enormă. După 24 februarie, conexiunile tradiționale cu Federația Rusă s-au întrerupt. Există și acest șoc pe care îl are și îl trăiește populația de acolo, cetățenii noștri de acolo, pericolul de escaladare. Lumea la nivel societal nu-și dorește escaladarea. În primele zile ale războiului, noi observam chiar un val de tineri care treceau pe malul drept, de frica de a nu fi cumva înrolați sau implicați în acțiunile militare ale separatiștilor. Soluționarea diferendului transnistrean și integrarea europeană sunt două vehicule diferite. Noi nu o să condiționăm în parcursul nostru și nu o să legăm integrarea noastră europeană de soluționarea conflictului transnistrean. El nu se soluționează repede. Vocile care spun că acum este momentul și că, cât ai pocni din degete, îl soluționezi … soluționarea rapidă  – asta înseamnă război. Noi nu ne dorim război, noi am reușit până acum să păstrăm calmul și stabilitatea, o să facem tot posibilul să le păstrăm în continuare” a declarat Igor Grosu..

Președintele Parlamentului a mai adăugat că autoritățile depun eforturi să implemneteze reforme, să demonstreze că există instituții viabile pe malul drept, ca și cetățenii de pe malul stâng să vadă diferența între regimul cu ingrediente sovietice, criminale, de ocupație din stânga Nistrului și un sistem democratic pro-occidental, pro-european de la Chișinău.

El a mai precizat că după 24 februarie este prima dată în istoria Republici Moldova când toate importurile care ajung pe malul stâng al Nistrului se fac pe frontiera vestică, cu România.

Până acum un an, infrastructura portuară de la Marea Neagră, un hub logistic important, permiteau inclusiv contrabanda cu diferite bunuri, țigări etc prin teritoriul Transnistriei care de acolo treceau linia administrativă, treceau Nistrul, ajungeau pe teritoriul Republicii  Moldova fără taxe iar unele flageluri cum ar fi contrabanda cu țigări aveau direcția România și mai departe prin România toată Europa. Acum, datele problemei s-au schimbat, noi controlăm 100% tot ce se importă pe malul stâng. Atitudinea colegilor de la Kiev s-a schimbat radical, bineînțeles, în condițiile actuale, noi suntem în contact permanent și atunci când este vorba de segmentul necontrolat de serviciile de  poliție de frontieră ale Republicii Moldova, dar și pe segmentul pe care îl controlăm împreună cu cel ucrainean”, a mai spus Igor Grosu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: