Linkuri accesibilitate

În premieră, miniștrii de externe ai UE se reunesc la Kiev


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful politicii externe europene, Josep Borrell, au marcat la Kiev „Ziua apărătorilor Ucrainei” (1 octombrie 2023)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful politicii externe europene, Josep Borrell, au marcat la Kiev „Ziua apărătorilor Ucrainei” (1 octombrie 2023)

Pe fondul unor semne de întrebare privind rapiditatea ajutorului american și al victoriei în Slovacia a populistului pro-rus Robert Fico, Kievul a primit luni un semn puternic de solidaritate din partea Bruxelles-ului: majoritatea miniștrilor de externe ai UE s-au reunit la Kiev.

Finanțarea Ucrainei, mai ales a efortului militar, planul de pace în 10 puncte al președintelui Volodimir Zelenski și perspectivele Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană sunt pe agenda unei reuniuni istorice a miniștrilor de externe din UE, care în mod excepțional are loc la Kiev, în afara granițelor comunitare.

În acest moment, ajutorul internațional pentru Ucraina este pus serios sub semnul întrebării: în Statele Unite, Congresul a adoptat un buget temporar pentru a evita închiderea administrației federale, iar el nu include ajutorul militar promis Ucrainei.

În Slovacia, alegerile generale anticipate de sâmbătă au fost câștigate de populistul de stânga Robert Fico, care a făcut campanie electorală și cu promisiunea că guvernul său nu va mai trimite „un glonț” în Ucraina.

Vorbind în drum spre reuniunea de la Kiev, șeful diplomației europene, Josep Borrell, nu a menționat niciuna dintre aceste probleme, dar a ținut să sublinieze importanța solidarității în Europa.

„Este vorba despre stabilitate și predictibilitate în lumea întreagă. Acest război are consecințe profunde pentru lumea întreagă, dar pentru noi, europenii, este o amenințare existențială”, a spus Borell.

„Am convocat o reuniune istorică a miniștrilor de externe ai UE aici, în Ucraina, țară candidată și viitor membru al UE”, a scris Borrell într-o postare pe X, fostul Twitter. „Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea și sprijinul pentru poporul ucrainean”.

Mesajul a fost preluat de ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, care a salutat decizia miniștrilor de externe de a se reuni, „pentru prima dată în afara granițelor UE”, dar „în interiorul viitoarelor sale granițe”.

Ungurul și polonezul, absenți

În pofida declarațiilor încurajatoare ale lui Borrell, la Kiev s-au făcut remarcate două absențe semnificative: ale miniștrilor de externe din Ungaria și Polonia. Budapesta este de multă vreme cel mai puțin entuziast membru UE în ce privește Ucraina, iar Polonia s-a angajat de câteva săptămâni în dispute cu Kievul, inclusiv pe fondul apropierii alegerilor poloneze.

Alegerile parlamentare din 30 septembrie din Slovacia, câștigate de populistul pro-rus Robert Fico, au adus în discuție apariția încă unui pol pro-rus în UE.

La Kiev, ministrul ucrainean de externe Kuleba s-a abținut să comenteze rezultatul votului din Slovacia, declarând numai că Ucraina respectă alegerea slovacilor.

„Respectăm alegerea poporului slovac”, a spus Kuleba. „Este prea devreme să spunem cum va afecta rezultatul alegerilor poziția Slovaciei”, a adăugat el, subliniind că Kievul va „trage primele concluzii” numai după formarea unui guvern de coaliție, ceea ce ar putea dura mult timp.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG