Linkuri accesibilitate

O bombă a ucis un cunoscut blogger militar rus într-o cafenea din Sankt Petersburg


Fotografie a bloggerului militar rus Vladlen Tatarski, obținută de Reuters pe 2 aprilie 2023
Fotografie a bloggerului militar rus Vladlen Tatarski, obținută de Reuters pe 2 aprilie 2023

Cunoscutul blogger militar rus Vladlen Tatarski a fost ucis duminică de explozia unei bombe într-o cafenea din Sankt Petersburg, în ceea ce pare a fi al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unei personalități strâns asociate cu războiul din Ucraina.

Autoritățile judiciare ruse au anunțat că a fost inițiată o anchetă pentru crimă. Guvernatorul din Sankt Petersburg a declarat că 32 de persoane au fost rănite, 19 dintre ele fiind tratate la spital.

La 3 aprilie, Ministerul de Interne a identificat-o pe Daria Trepova, în vârstă de 26 de ani, ca fiind suspectă în cazul uciderii bloggerului Vladlen Tatarski și a adăugat-o pe lista persoanelor căutate. Ea mai fusese anterior reținută pentru că participase la mitinguri împotriva războiului.

O martoră a declarat că Trepova, care a spus că o cheamă Nastia, a venit la întrunirea care avea loc în cafenea, a pus întrebări și a schimbat câteva vorbe cu Tatarski. Martora, pe nume Alisa Smotrova, afirmă că Nastia i-a spus lui Tatarski că a făcut un bust al bloggerului, dar că gardienii i-au cerut să îl lase la ușă, pentru că suspectau că ar putea fi o bombă. Nastia și Tatarski au glumit și au râs pe tema aceasta. Ea s-a dus apoi la ușă, a luat bustul și i l-a prezentat lui Tatarski.

Acesta ar fi pus bustul pe o masă din apropiere, iar apoi a urmat explozia. Smotrova spune că după explozie oamenii au fugit panicați, unii răniți de cioburile de sticlă spartă și acoperiți de sânge.

Într-o înregistrare video postată pe canalele aplicației rusești de mesagerie se poate vedea cum arăta cafeneaua după explozie. Mesele și scaunele erau distruse și murdare de sânge, iar cioburi de sticlă erau împrăștiate peste tot pe podea. Presa rusă a declarat că anchetatorii analizează bustul ca posibilă sursă a exploziei, dar nu au exclus posibilitatea ca un dispozitiv exploziv să fi fost amplasat în cafenea înainte de eveniment.

Ministerul de Externe al Rusiei nu a făcut nicio acuzație în legătură cu cei care ar putea fi implicați în atentat, dar a afirmat că tăcerea din capitalele occidentale trădează ipocrizia acestora când își exprimă îngrijorarea față de jurnaliști.

Tatarski, al cărui nume real era Maxim Fomin, avea peste 560 de mii de urmăritori pe Telegram și era unul dintre cei mai proeminenți dintre bloggerii militari care au susținut efortul de război al Rusiei în Ucraina, criticând adesea conducerea armatei.

„Vom învinge pe toată lumea, vom ucide pe toată lumea, vom jefui pe toată lumea de care avem nevoie. Totul va fi așa cum ne place nouă”, spunea într-o înregistrare video în septembrie anul trecut, la o ceremonie de la Kremlin în care președintele Vladimir Putin a revendicat patru regiuni parțial ocupate din Ucraina ca teritoriu rusesc - o decizie considerată ilegală de majoritatea țărilor.

Mash, un canal Telegram cu legături cu forțele de ordine ruse, a postat o înregistrare video care pare să îl arate pe Tatarski, cu microfonul în mână, primind o statuetă cu un soldat cu cască. Autorul postării pe pagina Telegram spune că explozia a avut loc câteva minute mai târziu.

Prigojin spusese că, anterior, cafeneaua i-a aparținut, dar de atunci a dat-o unor activiști „patrioți” care organizau întâlniri acolo. Denis Pușilin, liderul instalat de Moscova în partea din provincia ucraineană Donețk care este ocupată de Rusia, a sugerat în mod public că Ucraina este vinovată. „A fost ucis în mod josnic. Teroriștii nu pot face altfel. Regimul de la Kiev este un regim terorist. Trebuie să fie distrus, nu există altă cale de a-l opri”, a declarat el.

XS
SM
MD
LG