Linkuri accesibilitate

Prigojin amenință să-și retragă milițiile Wagner din Bahmut


Evgheni Prigojin în mesajul video postat pe Telegram în care amenință că-și retrage milițiile Wagner din Bahmut, din estul Ucrainei, 5 mai 2023.
Evgheni Prigojin în mesajul video postat pe Telegram în care amenință că-și retrage milițiile Wagner din Bahmut, din estul Ucrainei, 5 mai 2023.

Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a amenințat că își va retrage mercenarii din Bahmut, orașul devastat din estul Ucrainei. Amenințarea pare să semnaleze o escaladare dramatică a disputei sale cu Ministerul rus al Apărării, pe care-l acuză că nu-i furnizează armele de care are nevoie sau sprijin logistic, într-un cuvânt că l-a abandonat.

Într-un videoclip postat pe 5 mai, Prigojin i-a acuzat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe comandantul forțelor armate ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, de incompetență și a avertizat că-și retrage trupele din Bahmut pe 10 mai, imediat după Ziua Victoriei, marcată pe 9 mai.

„Planul era să luăm Bahmutul până pe 9 mai, dar birocrații pseudo-militari care știau despre asta ne-au oprit, blocând aprovizionarea cu muniția de artilerie”, a spus Prigojin.

Forțele lui Prigojin au condus atacul și asediul brutal, care durează de opt luni, asupra orașului Bahmut, situat în estul Ucrainei, în Donețk.

Luptând alături de forțele armate obișnuite, milițiile Wagner au trimis în luptă, în toate aceste luni, zeci de mii de pușcăriași, recrutați din închisorile de toată Rusia. Dacă supraviețuiesc, după șase luni, condamnările le sunt iertate, acesta este contractul propus de Prigojin.

Nu este clar câte trupe Wagner au fost implicate în luptele de la Bahmut, dar orașul a fost distrus. Succesele forțelor ruse au fost minimale, dar cu pierderi uriașe în vieți omenești.

La începutul acestei săptămâni, Casa Albă a estimat că din decembrie, numărul total al victimelor rusești în Ucraina (uciși și răniți) se ridică la cel puțin 100.000. Cifra include 20.000 de ruși uciși în acțiune, dintre care aproximativ jumătate erau mercenari Wagner.

„Majoritatea [din mercenarii Wagner uciși] erau pușcăriași, care luptau la Bahmut”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, pe 2 mai.

Prigojin, împreună cu alți ultra-naționaliști, s-a angajat într-o confruntare deschisă și din ce în ce mai aprinsă cu Șoigu, cu generalul Gherasimov, dar și cu alți comandanți ruși, inclusiv cu președintele Vladimir Putin, pe care-i acuză că ar fi responsabili de eșecurile Rusiei în războiul din Ucraina.

Efortul milițiilor Wagner de a cuceri orașul Bahmut a provocat pierderi grele și pentru armata ucraineană, în așa măsură încât unii militari ucraineni s-au întrebat dacă merită să mai reziste la Bahmut. Experții militari au pus la îndoială și valoarea strategică a orașului pentru Rusia.

Kremlinul și Ministerul rus al Apărării nu au comentat amenințarea lui Prigojin.

Într-o altă declarație video, postată cu o zi mai devreme, Prigojin este filmat alături de zeci de cadavre, identificate de el drept „luptători Wagner proaspăt uciși”. Într-o declarație plină de insulte, Prigojin i-a acuzat pe Șoigu și Gherasimov de complicitate la moartea mercenarilor săi, pentru că a spus că forțele Wagner nu primesc suficientă muniție.

„Au venit aici ca voluntari și mor aici, ca voi să vă îmbuibați în birourile voastre somptuoase”, a spus Prigojin. Pe Șoigu și Gherasimov i-a numit „cățele” și „gunoaie”.

Acuzațiile lui Prigojin referitoare la faptul că ar fi boicotat de armată nu au putut fi verificate din surse independente. Nu este însă pentru prima dată când face aceste acuzații și amenință să-și retragă luptătorii, fără a le da curs.

Comentariile lui Prigojin vin pe fundalul înmulțirii declarațiilor și indiciilor că Ucraina este pe punctul de a lansa o mare contraofensivă împotriva trupelor rusești, care toată iarna nu au obținut nici o victorie remarcabilă pe front, doar și-au întărit pozițiile deținute deja.

Imagini din satelit, coroborate cu declarațiile unor oficiali occidentali și cu relatările reporterilor de pe teren, arată că Rusia și-a fortificat noi poziții defensive (tranșee, câmpuri de mine, apărare antitanc), în mai multe părți din sudul și estul Ucrainei.

„Vom aștepta până când poporul Rusiei va avea din nou nevoie de noi și cred că acel moment va veni foarte curând”, a mai spus Evgheni Prigojin.

XS
SM
MD
LG