Linkuri accesibilitate

Recep Tayyip Erdoğan a fost reales pentru cinci ani la conducerea Turciei


Președintele Recep Tayyip Erdoğan cu soția, după ce s-a anunțat victoria în turul de balotaj al alegerilor prezidențiale, Ankara, Turcia, 28 mai 2023.
Președintele Recep Tayyip Erdoğan cu soția, după ce s-a anunțat victoria în turul de balotaj al alegerilor prezidențiale, Ankara, Turcia, 28 mai 2023.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a câștigat turul de balotaj al alegerilor prezidențiale de duminică, 28 mai, într-o competiție care părea mai strânsă decât cele anterioare.

Victoria lui a confirmat apetitul electoratului turc pentru continuitate, într-o țară situată la răscrucea dintre Europa și Asia, cu un rol-cheie în NATO și conflictele regionale, remarcă agențiile internaționale de presă.

Erdoğan a câștigat cu peste 52% din voturi, în fața contracandidatului său, Kemal Kilicdaroglu, care promitea să revină la normele democratice, să adopte politici economice mai convenționale și să îmbunătățească legăturile cu Occidentul.

În două discursuri — unul la Istanbul și unul la Ankara — președintele a mulțumit națiunii pentru că i-a încredințat din nou președinția.

„Sper să fim demni de încrederea dumneavoastră, așa cum suntem de 21 de ani”, le-a spus el suporterilor într-un autobuz de campanie în fața casei sale din Istanbul.

În discursul de la Ankara, Erdoğan a spus că prioritatea sa va fi reconstruirea orașelor lovite de cutremurul care a făcut peste 50 de mii de morți și răniți.

El a mai spus că un milion de refugiați sirieni se vor întoarce în „zonele sigure” controlate de Turcia în Siria, ca parte a unui proiect de relocare derulat cu Qatar. Turcia găzduiește în jur de trei milioane de refugiați, un efort financiar și logistic major, finanțat în mare parte de Uniunea Europeană.

Reacții internaționale

Liderii din lumea întreagă i-au transmis felicitări, subliniind rolul lărgit al Turciei și al lui Erdoğan în politica globală.

„Nimeni nu ne mai poate privi de sus”, a spus Erdoğan la Istanbul, reamintind că este cel care a readus Turcia în poziția de putere regională respectată. Este și unul din motivele pentru care a fost reales duminică, în pofida unei crizei economice profunde, remarcă și majoritatea analiștilor politici.

Politicienii occidentali au spus că sunt gata să continue să lucreze cu Erdoğan, în ciuda anilor de relații uneori tensionate.

În acest moment, Turcia ține în mâinile sale speranțele Suediei de a adera la NATO, cerere pe care a blocat-o până acum din cauza disputelor privind extrădarea unor persoane, considerate de Ankara drept „teroriști”. Admiterea Suediei, alături de Finlanda care este deja membră NATO, reprezintă o consolidare a alianței militare occidentale, confruntată cu agresiunea Rusiei în Ucraina.

Tot Turcia joacă un rol central și în negocierile privind exportul de cereale din porturile ucrainene la Marea Neagră, blocate de Rusia de la începutul invaziei din februarie 2022.

Joe Biden și Vladimir Putin s-au numărat printre liderii mondiali care l-au felicitat pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan după victorie.

Președintele american Biden a spus că speră să lucreze cu Erdoğan pentru rezolvarea „provocărilor globale comune”.

„Aștept cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună ca aliați NATO în soluționarea problemelor bilaterale și globale comune”, a scris Biden pe Twitter, fără a menționa tensiunile recente din relația bilaterală.

Președintele Rusiei Vladimir Putin, care a colaborat îndeaproape cu Erdoğan pe probleme internaționale cheie, în ciuda unor dezacorduri, i-a spus liderului Turciei că victoria sa a fost „rezultatul logic al muncii dumneavoastră dedicate”.

„(…) o dovadă clară a sprijinului poporului turc pentru eforturile tale de a întări suveranitatea statului și de a urmări o politică externă independentă”, a spus Putin, potrivit Reuters, care citează pagina de internet a Kremlinului.

Victoria lui Erdoğan a fost salutată și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a subliniat rolul de mediator jucat de Turcia de la începutul invaziei rusești.

„Contăm pe consolidarea în continuare a parteneriatului strategic pentru binele țărilor noastre, precum și pe consolidarea cooperării pentru securitatea și stabilitatea Europei”, a scris Zelenski într-o postare pe Twitter.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG