Linkuri accesibilitate

Șeful NATO a îndemnat Kosovo să reducă tensiunile cu Serbia 


Forțele KFOR în Leposavic
Forțele KFOR în Leposavic

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut duminică, 28 mai, autorităților din Kosovo să reducă tensiunile cu Serbia, la două zile după ciocnirile dintre poliția kosovară și protestatarii care se opun preluării de către primarii albanezi a funcțiilor în zonele de etnie sârbă.

Stoltenberg a spus că a vorbit cu șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, despre Kosovo și despre faptul că Pristina și Belgradul trebuie să se angajeze în dialogul condus de UE.

„Pristina trebuie să de-escaladeze și nu să ia măsuri unilaterale, destabilizatoare”, susține Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter adăugând că „KFOR (forța NATO) va continua să asigure mențină calmul și siguranța în zonă.”

Sârbii, care formează majoritatea populației din regiunea nordică a Kosovo, nu acceptă declarația de independență a acesteia față de Serbia proclamată în 2008 și consideră în continuare Belgradul ca fiind capitala lor la mai bine de două decenii după ce războiul s-a încheiat, în 1999.

Etnicii albanezi reprezintă peste 90% din populația din Kosovo în ansamblul său.

Sârbii au refuzat să participe la alegerile locale din aprilie, iar candidații albanezi au câștigat toate cele patru posturi de primari cu o prezență la vot de 3,5%.

Sârbii locali, susținuți de Belgrad, au declarat că nu vor accepta primarii și că aceștia nu îi reprezintă.

Vineri, trei din cei patru primari au fost escortați în birourile lor de către poliție, care a fost atacată cu pietre. Polițiștii au răspuns cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari. Birourile primăriile sunt păzite nonstop de polițiști bine înarmați.

O declarație comună a ambasadelor Statelor Unite, Italiei, Franței, Germaniei, Franței și Marii Britanii, țări reunite în cadrul grupului Quint, și a biroului UE din Pristina a avertizat Kosovo împotriva măsurilor de forță împotriva protestatarilor.

„Avertizăm cu tărie toate părțile împotriva altor amenințări sau acțiuni care ar putea avea un impact asupra unui mediu sigur și securizat, inclusiv asupra libertății de circulație, și care ar putea inflama tensiunile sau promova conflictul”, au declarat Quint și UE. „Noi acțiuni unilaterale vor avea un impact negativ asupra relațiilor cu țările Quint și cu UE.”

Statele Unite, Marea Britanie și UE sunt principalii susținători ai Kosovo, țara nefiind încă membră a Națiunilor Unite din cauza obiecțiilor din partea Serbiei, Rusiei, Chinei și a altor state.

XS
SM
MD
LG