Reprezentantii Asociatiei Forta Fermirilor sustin ca motorina din Romania promisa fermierilor inca nu a venit si niciun agricultor nu a primit cobustibil. Fermierii spun ca cei de la ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare refuza sa comunice cu Asociatia Forta Fermierilor pe acest subiect, iar toate mesajele si intrebarile lor raman fara raspuns.

Publicat:02.01.2024, 13:43

„Situatia cu motorina romana este deja ridicola. Epopeea dureaza aproape un an. Peste 1500 de fermieri, care au suferit in urma secetei din 2022, au depus dosare la AIPA in baza unui Regulament, aprobat de Guvern. Insa combustibilul asa si nu a venit. Multi agricultori, care au depus cereri la AIPA se afla in starea financiara dezastruoasa si aceasta motorina este ultima lor speranta. Ei nu-si pot planifica activitate si cer macar certitudine in privinta termenului exact a repartizarii dieselului. In acest context, lipsa reactiei Ministerului Agriculturii nu poate fi inteleasa si provoaca revolta fermierilor”, se arata in comunicatul emis de Forta Fermierilor. 

Contactati de PRO TV, cei de la ministerul Agriculturii nu ne-au raspuns pentru o reactie. 

Pe 5 noiembrie, fermierii au protestat in Piata Marii Adunari Nationale si au facut marsuri cu tehnica agricola in semn de protest. Asta dupa ce la data de 4 decembrie au avut discutii la Parlament si la Presedintie care, spun ei, nu s-au soldat cu un rezultat. Agricultorii au cerut implicarea acestor institutii dupa ce ministrul agriculturii le-a promis ca le accepta revendicarile, dar a doua zi s-a razgandit si a iesit cu o pozitie total opusa, iar premierul refuza sa se intalneasca cu ei.

Joi, pe 30 noiembrie, fermierii au claxonat in PMAN, in semn de protest, dupa ce au ascultat impreuna briefingul sustinut de ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Mai multi fermieri si-au adus tehnica agricola in PMAN. Acestia au venit din diferite regiuni ale tarii pentru a protesta in urma mai multor discutii cu ministrul agriculturii care s-au incheiat fara rezultat. Agricultorii sustin ca multi dintre ei se afla in prag de faliment, fiind presati de datorii. Astfel, au cerut Guvernului sa impuna un moratoriu la calcularea penalitatilor si executarea silita, solicitarea fiind insa respinsa.

Totodata, acestia vor compensatii din fondul de subventionare la produsele de floarea-soarelui si porumb. Asta dupa ce anterior Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de lei pentru a acorda compensatii fermierilor afectati de criza de anul trecut pentru culturile de grau, orz si rapita. 

Agricultorii s-au aratat nemultumiti de aceasta suma acordata, intrucat, potrivit lor, ar fi nevoie de 700 de milioane de lei pentru a acoperi toate pierderile. Guvernul a anuntat anterior ca a solicitat ajutor extern in acest sens.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.