Drumul dintre satele Butuceni si Morovaia, parte componenta a Rezervatiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”, a fost asfaltat fara avizul Consiliului National al Monumentelor Istorice. In acest sens, Ministerul Culturii anunta ca a pornit o ancheta interna, pentru a stabili de ce nu a fost respectata procedura. 

Ultimul update: 21.12.2023, 10:59 Publicat:21.12.2023, 10:31

Potrivit Ministrului Culturii, problema reabilitarii drumului din localitatile Butuceni si Morovaia este una veche. Astfel, de mai multi ani, exista mai multe cereri din partea autoritatilor publice locale si a cetatenilor din aceste sate, care solicita modernizarea infrastructurii din localitatile date, inclusiv a celei rutiere.

„In aceste cereri, este invocata starea proasta a drumului principal din satele Butuceni si Morovaia. Se mentioneaza ca in ultimii ani, din cauza fluxului mare de transport, care circula inclusiv in tranzit spre localitatile din raionul Criuleni, locuitorii din Butuceni si Morovaia se plang de cantitatea mare de praf, produs de drumul din balast de piatra, fiindu-le afectata calitatea vietii”,  se arata in comunicatul Ministerului Culturii. 

Administratia Rezervatiei cultural-naturale „Orheiul Vechi” a sustinut cererea locuitorilor si s-a adresat catre Ministerul Infrastructurii si Dezvolatrii Regionale ca sa includa aceasta portiune de drum in programul de lucru pentru anul 2023, iar in noimebrie 2022 a fost organizata licitatia. 

Potrivit administratiei Rezervatiei, decizia de a asfalta drumul a fost luata in baza mai multor factori, in special: pe acest drum nu a existat anterior pavaj; in alte sate din Rezervatie drumurile centrale sunt asfaltate; zilnic, pe drumul Butuceni-Morovaia, circula un numar mare de camioane si autoturisme.

„Cu toate acestea, mentionam ca, pentru respectivul gen de lucrari (acoperirea cu asfalt sau cu orice alt material, cum ar fi piatra cubica), este obligatoriu elaborarea unui proiect si avizarea lui la Consiliul National al Monumentelor Istorice (CNMI) - ceea ce, in cazul dat, administratia Rezervatiei nu a facut”,  au precizat responsabilii de la Ministerul Culturii. 

Totodata, pe langa ancheta interna, Ministerul Culturii a solicitat Agentiei de Inspectare a Monumentelor sa verifice atat corectitudinea actiunilor intreprinse de catre administratia Rezervatiei in ceea ce priveste obtinerea avizului CNMI, cat si sa stabileasca daca si in ce masura, prin lucrarile de asfaltare a drumului, au fost aduse prejudicii obiectelor de patrimoniul din cadrul Rezervatiei.

Ministerul Culturii a mai cerut conducerii Rezervatiei cultural-naturale „Orheiul Vechi” sa elaboreze si sa prezinte CNMI, in cel mai scurt timp, proiectul de amenajare a drumului din Butuceni in concordanta cu cerintele de pastrare si de valorificare a monumentelor de patrimoniu din Rezervatie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.