Astazi a avut loc lansarea reformei sistemului de asistenta sociala de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, care prevede solutionarea a patru probleme de baza: managementul si planificarea neadecvata, in special atunci cand vorbim serviciile sociale; inegalitatea teritoriala de acces la servicii si prestatii sociale; legatura dintre costul serviciilor si calitatea acestora; dezvoltarea surselor umane din sistemul asistentei sociale. Scopul acestei reforme este de a extinde pachetul minim de servicii sociale si de a acorda o atentie si un sprijin mai mare persoanelor care au nevoie de ajutor.

Publicat:27.03.2023, 08:54

Alexei BUZU, ministrul Muncii si Protectiei Sociale: „Acest guvern si eu personal ne-am asumat un angajament ferm pentru o Moldova inclusiva, solidara si echitabila. Reforma pe care o lansam astazi reprezinta un pas decisiv in implementarea acestui angajament. Dincolo de aceasta, este important sa intelegem contextul in care lansam aceasta reforma. Sistemul de asistenta sociale a trecut prin trei crize semnificative: pandemia, criza refugiatilor si criza sistemului energetic”. 

Potrivit ministrului, ultimile date oferite de Biroul National de Statistica arata ca fiecare al patrulea copil din Moldova este in saracie, iar fiecare al treilea copil din zonele rurale se afla intr-o familie saraca. 

„Interventiile sistemului reduc saracia copilului cu doar 5% si asta inseamna ca eficienta interventiilor noastre nu este la fel de buna si cu siguranta trebuie sa marim impactul masurilor de asistenta sociala”, sustine ministrul, adaugand ca Ministerul trebuie, totodata, sa pregateasca sistemul pentru procesul de integrare europeana.

Aceasta reforma presupune solutionarea a patru probleme de baza: in primul rand vorbim de managementul si planificarea neadecvata, in special atunci cand vorbim serviciile sociale; inegalitatea teritoriala de acces la servicii si prestatii sociale; legatura dintre costul serviciilor si calitatea acestora; dezvoltarea surselor umane din sistemul asistentei sociale. 

Dan PERCIUN, deputat PAS: „Intr-adevar astazi, in functie de locul de trai, un tanar cu dezabilitati, un copil ramas fara ocrotire parinteasca sau un batran singuratic o sa aiba acces foarte inegal la serviciile sociale. Sunt prea multe persoane cu dezabilitati severe care nu au acces la un asistent personal in continuare, prea multi copii orfani care nu au sansa de a fi plasati intr-un centru de asistenta parentala profesionista si in continuare sunt prea multi batrani care nu pot accesa un centru de plasament, un centru de zi pentru a beneficia de serviciile acestea. Daca ne dorim o societate inclusiva cu adevarat, trebuie sa investim mai mult in serviciile sociale si astra trebuie sa facem prin aceasta reforma. Din pacate, in ultima perioada se atesta un numar mic de servicii noi, dezvoltate”. 

Deputatul PAS a mentionat ca aceasta reforma vine cu cateva interventii cheie. Este vorba despre asigurarea unei finantari mai bune a serviciilor sociale incluse in pachetul minim, extinderea pachetului minim de servicii sociale, includerea mai multor servicii acolo, atragerea unei atentii mai sporite fata de persoanele in etate si copiiilor si cresterea numarului de beneficiari. 

„Totodata, vom crea noua agentii teritoriale de asistenta sociale. Odata cu crearea acestora, vom asigura o implementare uniforma a standartelor de calitate in intreaga tara, vom uniformiza costurile si vom asigura o planificare si o monitorizare adecvata a serviciilor prestate de aceste structuri. Totodata, vom clarifica competentele in domeniul asistentei sociale”,  spune Dan Perciun, adaugand: „O interventie pentru intreg sistemul de protectie sociala este digitalizarea, este o prioritate pentru noi. Ne propunem in urmatorii ani sa dezvoltam un sistem informational dedicat serviciilor sociale in asa fel incat sa asiguram o digitalizare totala a acestui proces”. 

Emilia CIOBANU, sefa Directiei de Asistenta Sociala la Falesti: „Cu adevarat sistemul de asistenta sociala este cel caruia statul i-a incredintat una din cele mai importante misiuni, grija fata de cetateanul aflat in dificultate. Din pacate, numarul celor care au nevoie de sprijinul statului este mare si este in crestere. Bineinteles ca este influentat acest lucru de diferiti factori. In rezultatul a mai multor studii, vedem ca sistemul actual are nevoie de a fi imbunatatit. Sunt foarte multe lacune si avem mare speranta ca aceasta reforma va veni cu noi strategii de imbunatatire a sistemului. Sunt categorii de beneficiari pentru care la moment nu sunt dezvoltate servicii, categorii de copii care se afla in conflict cu legea, servicii pentru copii care au devieri comportamentale. Noi suntem obligati sa ne gandim, sa identificam posibilitati de dezvoltare a acestor servicii. O alta problema cu care se confrunta sistemul este fluctuatia de cadre. Trebuie sa privim mai atent la problemele abordate in teren, sa vedem cei fac pe acesti oameni sa plece din sistem”. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.