Pana la sfarsitul anului 2025 Republica Moldova va avea un al doilea radar de monitorizare a spatiului aerian. Ministrul Apararii spune ca sistemul va fi cumparat cu suportul Uniunii Europene si va costa circa 20 de milioane de euro. Anatolie Nosatii afirma ca ministerul cauta finantare externa si pentru al treilea aparat de supraveghere aeriana, dar si pentru anumite sisteme de interceptare a aparatelor de zbor.

Publicat:12.03.2024, 17:15

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Urmatoarele doua radare vor fi, de asemenea, de productie franceza sau vedem si alte variante?”

Anatolie NOSATII, MINISTRUL APARARII:  „Analizam si alte variante, vedem cost, beneficii si necesitatile care sunt pentru aceasta. Vreau sa mentionez aici ca noi facem aceasta analiza impreuna cu partenerii externi si dorim sa avem cea mai buna folosire a banilor publici pentru a obtine rezultatele dorite.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Contractul de achizitie urma sa fie semnat a celui de-al doilea radar performant. //6:42// A fost semnat si e vorba despre bani care vin din fonduri extere, dati-ne detalii, va rog?”

Anatolie NOSATII, MINISTRUL APARARII:  „Intr-adevar este vorba despre un alt sistem de radar. Este diferit decat cel care s-a mentionat achizitionat de la partea franceza. Vine ca rezultatul unei cooperari cu UE si va fi cumparat pe platforma europeana de sustinere de pace cunoscuta ca European peace facility. Toate aranjamentele sunt finalizate si acordul va fi semnat cand agentul implementator va transmite documentele necesare in conformitate cu procedurile UE. - Si cat costa, iar trebuie sa va intreb? -  Acordul va fi public fiindca este sustinut de UE si valoreaza circa 20 de milioane de euro.”

Al doilea radar ar trebui sa ajunga in Moldova pana la sfarsitul anului viitor, sustine ministrul apararii.

Anatolie NOSATII, MINISTRUL APARARII:  „Conform termenilor contractuali, dupa semnare sunt de la 15 pana la 16 luni, e clar ca ne dorim livrarea mai repede a acelui radar, sper pana la sfarsitul mandatului sa il avem in tara.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Si al treilea urmeaza pe parcurs?”

Anatolie NOSATII, MINISTRUL APARARII:  „Vom continua discutiile cu partenerii, e clar ca sunt niste sume destul de mari si imi propun ca sa gasim posibiliati sa le asiguram prin diferite fonduri externe.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Ce facem ca sa interceptam tintele aeriene?”

Anatolie NOSATII, MINISTRUL APARARII:   „Pentru aceasta este nevoie de sisteme de interceptie care, in primul rand, nu sunt disponibile acum, fiindca majoritatea merge pentru dotarea Ucrainei, ceea ce contribuie inclusiv si la apararea noastra. Noi mai asteptam, dar si preturile au crescut semnificativ, ceea ce pentru noi este o misiune destul de complicta. Aici ne axam respectiv la segmentul care putem sa-l acceptam si vorbim despre parerea cu sisteme la o distanta mai mica pentru protejarea infrastructurii critice.”

Ministrul a confirmat ca radarul pe care Republica Moldova l-a achizitionat din Franta la sfarsitul anului trecut a costat aproximativ 14 milioane de euro. Radarul nu a putut detecta fragmentele unei dronei de tip Shahed, care au cazut la inceputul lunii trecute in apropierea localitatii Etulia din raionul Vulcanesti. Autoritatile au declarat atunci ca motivul principal a fost altitudinea joasa de zbor, terenul si distanta, precizand totodata ca sistemul nu are capacitate sa detecteze toate tipurile de drone si rachete si ca mai e nevoie si de alte radare performante.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.