Peste 80 la sută din primăriile din țară au depus dosarele la programul Satul European, pentru a beneficia de construcția sistemelor de alimentare cu apă, de modernizarea infrastructurii sportive sau de renovarea clădirilor publice. Anunțul a fost făcut de ministrul infrastructurii, care a menționat că urmează perioada examinării proiectelor. Banii alocați din bugetul de stat, însă, nu vor fi suficienți pentru toate dosarele, iar autoritățile spun că vor căuta finanțări suplimentare.

Publicat:08.04.2024, 17:13

Andrei SPÎNU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Au fost depuse 748 de dosare. Peste 80 la sută din primării au depus un proiect."

Spînu afirmă că distribuția proiectelor pe categorii arată care sunt de fapt necesitățile oamenilor.

Andrei SPÎNU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „315 proiecte sau 42 la sută din toate proiectele cu un cost mediu de 7,6 milioane fiecare, au fost depuse pentru construirea sistemelor de alimentare cu apă și sisteme de canalizare."

Adica, peste 40 la sută din primăriile care au depus proiecte spre examinare văd o problemă la acest capitol în localitatea lor. Alte peste 160 de proiecte, cu o valoare medie de 4,1 milioane de lei au drept scop renovarea clădirilor publice, iar circa 15% de proiecte din cele peste 700 au fost depuse pentru modernizarea infrastructurii sportive și de agrement.

Andrei SPÎNU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Valoarea totală a tuturor proiectelor, celor 748 de proiecte, este de 3,78 miliarde de lei. Urmează doua etape de evaluare a dosarelor. Etapă întâi, evaluarea administrativă, și etapa doi, evaluarea tehnică și financiară a proiectelor."

Așadar, din toate dosarele depuse, vor fi selectate doar cele care vor întruni toate condițiile. Pentru programul Satul European, ediția 2024, din bugetul de stat s-au alocat 600 de milioane de lei, adică de 6 ori mai puțini bani decât valoarea proiectelor depuse, anunțată de Andrei Spînu. 

Responsabilii din cadrul ministerului spun însă că odată cu evaluarea tuturor dosarelor, vor fi identificate surse financiare suplimentare pentru a fi realizate toate proiectele care vor trece, la fel cum s-a întâmplat și la edițiile anterioare. Totodată, unele proiecte vor putea fi realizate cu o contribuție din partea primăriilor. 

Evaluarea s-ar putea încheia la sfârșitul lunii iunie a acestui an.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.