Adrian Trofim, CEO Castel Mimi: “Suntem mandri, ca si locatie, sa fim gazda Summitul Comunitatii Politice Europene si consideram ca, la moment, Castel Mimi cel mai bine poate exemplifica necesitatea si eficienta parteneriatelor intre oamenii din Republica Moldova si comunitatea statelor europene, venind cu exemple unice din toata istoria sa de 130 de ani!”

Publicat:18.05.2023, 10:02

Castel Mimi este o captivanta “lectie de istorie”, vinurile de aici “povestindu-le” tuturor legenda neamului. De acum sapte mii de ani - pana la Constantin Mimi. Omul care a adus in Moldova cele mai performante tehnologii europene in domeniul constructiei, vinificatiei, dar si a valorilor morale, prin intreprinderile sociale si proiectele culturale sustinute. Un tanar, proaspat absolvent al Scolii Superioare de Agronomie din Monpellier (Franta), care la varsta de doar 25 de ani a revenit din Bordeaux, unde a construit primul veritabil chateau francez. In premiera pentru Basarabia, Mimi a aplicat cele mai performante tehnologii in constructie - utilizarea betonului armat.

Constantin Mimi a fost si primul vinificator care a adus in Basarabia butasi de soiuri europene, oferind astfel vinului de aici o calitate recunoscuta in raza de mii de kilometri. Primul butuc de vie a fost plantat la Bulboaca in 1890 si poate fi admirat si acum, fiind cel mai vechi butuc din Moldova. 

In 1998, un alt tanar, deja din familia Trofim, a inceput relansarea intreprinderii vinicole din Bulboaca, care la acel moment se afla intr-un faliment sever si urma sa fie lichidat ca si o buna parte a industriei din acele timpuri. Redescoperit accidental in timpul unor lucrari de reparatie, Castelul a parcurs in doar sase ani calea de la o cladire industriala pana la cel mai monumental complex turistic din Republica Moldova. 

Acest drum a fost facut sub ghidajul renumitului architect italian Arnaldo Tranti, care a restaurat si renumita vinarie din Bordeaux - Chateau de Ferrand, inclusa in patrimonial mondial UNESCO.

Daca e sa vorbim despre renumitele vinuri Castel Mimi, bazele au fost puse, ca si acum 130 de ani, prin aplicarea celor mai moderne tehnologii europene.

Pentru fermentarea mustului sunt folosite utilaje performante din Franta, Italia si Elvetia. Iar vinurile nobile sunt maturate in cel mai vechi loc la Castel Mimi – beciurile cu o temperatura constanta de 12 grade, asigurata de peretii castelului care au la baza peste un metru si jumatate grosime. In prezent in aceste beciuri, cu o capacitate maxima de 3000 de butoaie se afla 1000 de butoaie, in mare parte, din stejar francez, adus dintr-o regiune din preajma Bordeaux. Termenul de maturare oscileaza de la 6 luni la 24 de luni, vinul fiind bun chiar si peste 20 de ani dupa imbuteliere. 

Castel Mimi produce la moment peste 60 de articole de produse vinicole, popularitatea carora este in crestere pe piata internationala, acestea fiind exportate in circa 20 de tari, peste 70% fiind in statele europene, China si Japonia.

Adrian Trofim, CEO Castel Mimi: ”Intr-o lume in care schimbarile climatice si degradarea mediului inconjurator devin din ce in ce mai acute, investitiile in energia verde nu mai sunt o obligatie morala, ci o necesitate vitala. Acesta este viitorul pe care ni-l propunem la Castel Mimi si pe care il cream de astazi. Suntem la inceput de cale, dar deja putem spune ca suntem un exemplu de sustenabilitate, in special pentru industria vinicola din regiune”.

Cota de energie regenerabila utilizata in activitatea Castel Mimi va creste in urmatoarele luni pana la 75% din necesitatile zilnice. Si asta doar la jumatate de an dupa instalarea primei transe, a parcului fotovoltaic. Strategia de sustenabilitate pe termen lung, aprobata de Castel Mimi in 2018, presupune trecerea la consumul integral al energiei din surse regenerabile pana in anul 2027. 

Un alt pas important in acest sens este controlul emisiilor de CO2. Actiunile Castel Mimi de reducere a amprentei de carbon, cum ar fi schimbarea tuturor becurilor clasice cu lampi LED, au permis o reducere a volumului de CO2 emis cu 760 de tone pe an.

In plus, pentru a obtine un grad mai mare de eficienta energetica, in acest an urmeaza sa fie instalate pompe geotermale si sa fie extinsa capacitatea vaselor de acumulare a deseurilor organice pentru producerea compostului. Acest compost este utilizat ca ingrasamant pentru legumele ecologice cultivate in gradinile Castel Mimi.

Pe 1 iunie 2023, cei peste doua mii de oaspeti Castel Mimi din Uniunea Europeana, vor putea admira vinaria care a face parte din top 15 de vinarii din lume, care a fost inclusa in topul Wine Travel Award cu titlul de “carte de vizita a Moldovei”, iar publicatia The Telegraph a numit castel-ul – “Versalles de Moldova”. Un muzeu al traditiilor care este vizitat anual de circa 200 000 de mii de turisti din 80 de tari, iar pe teritoriul acestuia au fost organizate peste o suta de evenimente culturale, intruniri ale forurilor internationale si diverse activitati distractive.

*Acest articol este un produs comercial