Rusoaica Sofia Sapega, prietena jurnalistului belarus de opozitie Roman Protasevici, a fost gratiata de presedintele belarus Aleksandr Lukasenko si predata Rusiei. Se intampla la o luna dupa ce a fost condamnata la sase ani de inchisoare si dupa ce Protasevici, de asemenea, a fost gratiat.

Publicat:08.06.2023, 21:12

Sofia Sapega a fost eliberata din colonia penitenciara Gomel din Belarus, unde era detinuta, si a fost predata unei delegatii ruse conduse de guvernatorul regiunii Primorie din Orientul Indepartat, de unde este originara. 

„-Astazi esti un om liber si sper ca ai tras concluziile necesare si pe viitor nu vei mai face astfel de greseli 
-Da, desigur.”  

Sapega i-a multumit presedintelui belarus pentru ca i-a oferit o a doua sansa. 

„Vreau sa ii multumesc presedintelui Aleksandr Grigorievici Lukasenko pentru sansa care mi-a fost oferita, pentru acest cadou facut mie si  intregii mele familii.” 

Sofia Sapega a fost arestata impreuna cu Protasevici pe 23 mai 2021, dupa ce Lukasenko a ordonat ca un zbor Ryanair de la Atena la Vilnius sa fie deviat pe aeroportul din Minsk, invocand o amenintare cu bomba la bord. 

Ulterior tanara rusoaica a fost condamnata in Belarus la sase ani de inchisoare pentru incitare la ura sociala, actiuni ilegale legate de prelucrarea informatiilor personale si alte acuzatii. 

Fostul sau prieten Roman Protasevici a fost de asemena gratiat de Lukasenko la   la 22 mai, dupa ce fusese condamnat la  8 ani de inchisoare cu cateva saptamani mai devreme. Protasevici a acceptat sa coopereze cu autoritatile si a sustinut ca a fost folosit de dusmanii regimului belarus.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.