Doi rusi care incercau sa recruteze voluntari pentru mercenarii Wagner in Polonia au fost arestati. Ministrul polonez de interne a anuntat ca acestia difuzau materiale de propaganda ale grupului paramilitar rus la Varsovia si Cracovia. In acest weekend pe strazile oraselor au fost observate mai multe stickere cu un QR cod care indemanu oamenii sa se alature Wagner.

Publicat:14.08.2023, 15:40

Aceste imagini cu stickere, de marimea unei coli A5, lipite de peretii, stalpii si cosurile de gunoi din orasul Cracovia au fost publicate in acest weekend. Atunci politia s-a autosesizat si a declarat ca investigheaza cazul.

Ministrul polonez de Interne a venit astazi cu un mesaj in care a anuntat ca doi barbati, rusi, au fost arestati, fiind acuzati de spionaj pentru ca difuzau material de propaganda. Ofilcialul nu a oferit alte detalii. 

De asemenea ministrul nu a precizat daca arestarile au legatura cu aceste stickere care ii indeamna pe oameni sa se alature gruparii Wagenr. Lituania si Polonia si-au avertizat de mai multe ori aliatii din NATO ca mercenarii Wagner s-ar putea prezenta drept solicitanti de azil in incercarea de a trece granita dintre Belarus si UE. 

In Polonia este ilegala efectuarea de recrutari pentru armate straine si forte de mercenari, precum si activarea in astfel de organizatii. Cei care incalca aceste interdictii risca pana la 5 ani de inchisoare. Totul are loc in timp ce autoritatile poloneze au anuntat ca urmeaza sa trimita aproximativ 10 mii de soldati la frontiera cu Belarus.