Tarile occidentale vor analiza cu siguranta fiecare detaliu al discutiilor dintre Xi Jinping si Vladimir Putin - doi dintre cei mai puternici, dar si mai secretosi lideri din lume - , in conditiile in care Putin cauta sprijinul lui Xi pentru invazia din Ucraina si ajutorul Chinei pentru a umple golurile din economie lasate de sanctiunile occidentale radicale, relateaza Reuters, transmite hotnews.ro

Publicat:22.03.2023, 10:38

Expertii in limbaj corporal spun insa ca liderul chinez Xi Jinping a parut mai relaxat si mai dominant decat omologul sau rus Vladimir Putin la prima lor intalnire televizata de luni din cadrul vizitei de stat a lui Xi la Moscova.

Karen Leong, director general al companiei Influence Solutions, cu sediul in Singapore, a remarcat ca Xi l-a devansat pe Putin cu o fractiune de secunda atunci cand i-a intins mana, sugerand ca "desi este cel care viziteaza Moscova, el este cel care va prelua conducerea in aceasta relatie".

Louise Mahler, un expert australian in limbajul corporal si in comportamentul liderilor, a avut o opinie similara, observand ca Xi si-a pus mana peste cea a lui Putin, ceea ce ar putea indica, de asemenea, o masura de dominare in aceasta relatie.

Atunci cand au stat impreuna in fata presei pentru schimbul de replici politicoase, prin intermediul traducatorilor, salutandu-se reciproc cu "draga prietene", Mahler a observat ca Putin s-a aplecat, si-a miscat piciorul, si-a strans pumnul si s-a uitat la podea, sugerand o agitatie subiacenta. Xi, intre timp, parea "relaxat si increzator".

Leong a observat aceleasi ticuri la Putin, contrastand cu un comportament relaxat in aparenta. "Daca il compari cu Xi, Xi este omul de stat calm", a spus ea. "Are multa gravitate, un contact vizual excelent, se uita la Putin asa cum se uita un frate mai mare la un partener mai mic, mai tanar", spune experta.

Putin, in varsta de 70 de ani, este, de fapt, cu cateva luni mai in varsta decat Xi si a stat la putere de doua ori mai mult decat el.

Totusi, Leong spune ca si Xi s-a tradat ca a simtit, la randul lui, o anumita presiune, clipind neobisnuit de des in timpul intalnirii.

Kim Hyung-hee, director al Korea Body Language Lab, a declarat ca strangerile cordiale de mana si faptul ca de multe ori cei doi au incercat sa evite contactul vizual direct au aratat ca intalnirea era o miza importanta pentru amandoi. "Au asteptari mari in legatura cu intalnirea. Puteti vedea tensiunea acolo - si stiti ca nu exista prieteni adevarati in politica", a spus expertul.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.