Iranul a atacat Israelul cu peste două sute de drone și rachete. Teheranul a avertizat SUA să nu se implice în conflict, în timp ce avioane și sisteme antiaeriene americane au doborât dronele iraniene. Imagini din orașele israeliene, publicate pe rețelele sociale, arată explozii pe cer, în timp ce dronele și rachetele lansate de Teheran sunt interceptate. Angajamentul SUA față de securitatea Israelului este „de fier”, a transmis președintele american Joe Biden. Oficialii israelieni vorbesc despre un „răspuns fără precedent” pe care îl vor da Iranului, relatează digi24.ro.

Ultimul update: 14.04.2024, 08:39 Publicat:14.04.2024, 08:10

Cronologia evenimentelor de duminică, 14 aprilie

Ministrul Apărării din Israel: Campania nu s-a încheiat încă, trebuie să rămânem în alertă

09:00 Ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant, a declarat că a finalizat o evaluare a situaţiei operaţionale cu înalţi oficiali din cadrul instituţiei de apărare israeliene, după atacul Iranului, relatează BBC.

„Împreună cu Statele Unite şi cu parteneri suplimentari, am reuşit să apărăm teritoriul statului Israel. Au fost provocate foarte puţine pagube - acesta este rezultatul operaţiunilor impresionante ale IDF (n.r. - forţele de apărare ale Israelului)”, a declarat el. 

Cu toate acestea, el a adăugat: „Campania nu s-a încheiat încă - trebuie să rămânem în alertă şi să fim atenţi la instrucţiunile publicate de IDF şi de Comandamentul de pe frontul intern. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu. Acestea fiind spuse, am zădărnicit cel mai semnificativ val de atac şi am făcut-o cu succes.”

Iranul avertizează că va răspunde cu „mai multă forță” dacă Israelul ripostează 

08:55 Iranul a avertizat că va răspunde cu mai multă forţă dacă Israelul ripostează pentru atacurile din acest weekend, despre care Teheranul afirmă că sunt, la rândul lor, o replică la un atac al Israelului de luna aceasta asupra complexului ambasadei sale de la Damasc, capitala Siriei, potrivit CNN, preluată de news.ro. 

„Republica Islamică Iran nu va ezita să îşi exercite dreptul intrinsec la auto-apărare când este nevoie”, a afirmat ambasadorul Iranului şi reprezentantul permanent la ONU, Amir Saeid Iravani, într-o declaraţie. 

„În cazul în care regimul israelian va mai comite vreo agresiune militară, răspunsul Iranului va fi cu siguranţă şi în mod hotărâtor mai puternic şi mai hotărât”, a adăugat ambasadorul Iravani. 

Invocând auto-apărarea în faţa repetatelor agresiuni militare ale Israelului, Iravani a afirmat că atacurile au fost o ripostă în mod special pentru atacul israelian din 1 aprilie împotriva a ceea ce Iranul a numit centrul său diplomatic de la Damasc. 

Iranul susţine că atacul a încălcat dreptul internaţional şi a dus la moartea a şapte consilieri militari iranieni, inclusiv comandanţi cu rol cheie din Corpul Gărzilor Revoluţionare iraniene. 

Spațiul aerian israelian a fost redeschis

08:47 Spațiul aerian israelian a fost redeschis după ce a fost închis din cauza atacului Iranului asupra Israelului, potrivit Sky News. 

Autoritatea aeroportuară israeliană a declarat că a fost deschis începând cu ora 4.30 GMT. 

Aceasta a precizat că pasagerii ar trebui să verifice orele de zbor înainte de a călători. O serie de companii aeriene, inclusiv United Airlines și Israel El Al, și-au anulat ieri zborurile către Tel Aviv din cauza restricțiilor din spațiul aerian.

Biden l-a avertizat pe Netanyahu că SUA nu vor susține un contraatac israelian împotriva Iranului 

08:25 Președintele Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu, în timpul unei convorbiri telefonice de sâmbătă, că Statele Unite nu vor sprijini niciun contraatac israelian împotriva Iranului, a declarat pentru Axios un oficial de rang înalt de la Casa Albă. 

Biden și consilierii săi de rang înalt sunt foarte îngrijorați că un răspuns israelian la un atac al Iranului asupra Israelului ar duce la un război regional cu consecințe catastrofale, au declarat oficialii americani.

Iohannis: România condamnă atacul Iranului 

08:24 Klaus Iohannis susține că România condamnă atacul Iranului asupra Israelului, într-un mesaj postat duminică pe platforma X.

„România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei noi escaladări regionale”, a transmis șeful statului. 

IDF anunță că scutul antirachetă „Arrow„/„Săgeata” al Israelului a reușit interceptarea a „zeci” de rachete iraniene  

08:22 Armata israeliană (IDF) a anunțat, într-un comunicat de presă, că a interceptat cu succes „zeci„ de rachete lansate din Iran cu ajutorul scutului antirachetă al Israelului „Arrow” („Săgeata”), un sistem antiaerian dezvoltat împreună cu Statele Unite. 

„Zeci de rachete sol-sol lansate din Iran au fost identificate în timp ce se îndreptau spre teritoriul israelian. Apărarea antiaeriană a IDF a reușit interceptarea cu succes a majorității acestor rachete cu ajutorul Sistemului de Apărare Aeriană Arrow, împreună cu aliații strategici ai Israelului, înainte ca rachetele să atingă teritoriul israelian”, se arată într-un comunicat publicat pe contul X/Twitter al armatei israeliene.

Peste 300 de drone și rachete trase asupra Israelului de către Iran  

08:19 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că peste 300 de drone și rachete au fost lansate de Iran în cursul nopții, dintre care 99% au fost interceptate, relatează Sky News. 

Hagari a spus că au fost lansate 30 de rachete de croazieră, dintre care niciuna nu a intrat în Israel, precum și 120 de rachete balistice. El a spus că unele dintre rachetele balistice au lovit baza aeriană Nevatim, dar că „capacitățile acesteia nu au fost afectate”. 

El a continuat să spună că situația este încă în desfășurare și că avioanele patrulează cerul. „Iranul a împins Orientul Mijlociu spre escaladare. Vom face tot ceea ce este necesar”, a spus Hagari. 

De asemenea, lansările de drone și rachete nu au venit doar din Iran, a adăugat el, ci și din Irak și Yemen. 

El a precizat că în ultimele ore „zeci de rachete” au fost lansate din Liban în nordul Israelului, iar ca răspuns, IDF a lovit o serie de structuri militare din Liban.

Washingtonul vrea să fie notificat de un eventual răspuns al Israelului la atac.

07:06 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american, citat de CNN. 

Cei doi au vorbit la câteva ore după ce Iranul şi-a lansat masivul atac cu drone şi rachete asupra Israelului. 

Potrivit unei relatări israeliene a convorbirii, Gallant l-a informat pe Austin cu privire la operaţiunile de apărare ale Israelului de până acum şi a subliniat că Israelul este pregătit pentru orice alt atac. 

Riposta Israelului

07:02 Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, a transmis postul Canal 12. 

Astfel, cabinetul de război nu va trebui să se întoarcă la cabinetul de securitate pentru a obţine aprobarea deciziilor, simplificând procesul atunci când vor fi necesare decizii rapide. 

Un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa de stat israeliană spunând că va exista un „răspuns semnificativ” la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU şi ale Egiptului de a se abţine de la represalii, relatează SkyNews. 

Harley Lippman, de la American Israeli Public Affairs Committee, a declarat anterior pentru Sky News că „linia roşie” între cele două ţări a dispărut acum, deschizând calea pentru un atac israelian asupra Iranului. „Din moment ce Israelul a fost atacat şi din moment ce nu mai există linii roşii, Israelul poate ataca Iranul”, a spus el. 

„S-ar putea să fie surprinşi de atacul iranian şi s-ar putea să nu lanseze un atac major, dar Israelul are o mulţime de opţiuni. Una dintre ele este să facă ceva imediat pentru a arăta descurajarea, unii prezic că vor riposta de zece ori mai puternic sau că fereastra de oportunitate pentru a ataca instalaţiile nucleare iraniene este acum deschisă. Bănuiesc că este un lucru care va fi discutat în Israel. Dacă aş locui într-o instalaţie nucleară iraniană, aş purta o cască de protecţie chiar acum. Cred că Israelul trebuie să răspundă într-o manieră puternică şi o va face”, a comentat expertul. 

Deocamdată, nu a existat nicio declaraţie oficială din partea armatei israeliene cu privire la o ripostă. 

China face apel la calm

07:00  Ministerul chinez de Externe a declarat că este „profund îngrijorat” de escaladarea situației actuale după atacul Iranului asupra Israelului. 

Acesta a declarat că tensiunea se „extinde” din activitatea militară din Gaza, adăugând că „stingerea acestui conflict este prioritatea principală”. 

„China face apel la părțile relevante să rămână calme și să dea dovadă de reținere pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat ministerul. 

De asemenea, acesta a făcut apel la comunitatea internațională - în special la țările influente - să joace un rol constructiv în menținerea păcii și stabilității regionale. 

Fetiță de 7 ani, rănită grav în Israel 

06:59 O fetiță de șapte ani dintr-un sat de beduini de lângă Arad a fost grav rănită de atacul iranian, potrivit Magen David Adom. 

Dr. Dan Schwartzfox, directorul adjunct al Centrului Medical Soroka, a declarat duminică dimineață pentru Radio Armata că fetița se află la terapie intensivă și că viața ei este încă în pericol. 

De asemenea, în timpul atacului au fost provocate pagube minore la infrastructura unei baze a IDF din sudul Israelului, potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, Daniel Hagari. 

Biden discută duminică cu liderii G7  

06:54 Președintele american Joe Biden se va întâlni duminică cu liderii G7 „pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul nerușinat al Iranului”, potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă, citat de CNN. 

„Echipa mea va dicuta cu omologii lor din întreaga regiune. Și vom rămâne în strânsă legătură cu liderii Israelului”, se arată în declarația lui Biden. 

„Și, deși nu am văzut atacuri asupra forțelor sau instalațiilor noastre astăzi, vom rămâne vigilenți la toate amenințările și nu vom ezita să luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja poporul”. 

Atacul Iranului asupra Israelului a durat aproximativ cinci ore

06:50 Valul de lovituri lansate din Iran spre Israel pare să se fi diminuat, au declarat doi oficiali americani. Atacurile au durat aproximativ cinci ore. 

Duminică dimineața devreme, în Israel, Comandamentul Frontului Interior al țării și-a anulat solicitarea adresată cetățenilor de a rămâne în apropierea adăposturilor, un indiciu că armata israeliană consideră că amenințarea imediată a unui atac a trecut. 

SUA, alături de Israel, au monitorizat atacurile cu drone și rachete care a început sâmbătă seara și a continuat până duminică dimineața devreme. Numărul de lansări a părut să scadă în primele ore ale zilei de duminică, au declarat oficialii. 

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU, duminică  

06:41 Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului. 

„Intenţionăm să organizăm reuniunea mâine la 16:00” (20:00 GMT), a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice malteze care deţine preşedinţia Consiliului în aprilie. 

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat sâmbătă că „condamnă cu fermitate escaladarea gravă” reprezentată de atacul Iranului asupra Israelului şi a cerut „încetarea imediată a acestor ostilităţi”.

„Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la scară regională", a spus secretarul general într-un comunicat, subliniind că "cere tuturor părţilor să facă dovadă de cea mai mare reţinere pentru a evita orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”. 

Israelul solicită reuniune de urgență a consiliului de securitate al ONU 

06: 39 Israelul a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgenţă pentru a condamna atacul Iranului. 

Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, a scris pe X că lansarea de drone şi rachete a reprezentat o "ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii globale". 

El a îndemnat Consiliul de Securitate să "folosească toate mijloacele pentru a lua măsuri concrete împotriva Iranului" şi să desemneze Gărzile Revoluţionare iraniene drept "organizaţie teroristă". 

Potrivit unui diplomat al ONU, Consiliul îşi propune să se reunească în cursul zilei de duminică. 

Cabinetul de război israelian a aprobat un „răspuns puternic” împotriva Iranului  

3:26 - „Iranul a lansat până acum peste 200 de drone și rachete. Le-am interceptat pe majoritatea, și continuăm să le interceptăm. Mai multe rachete au căzut pe teritoriul israelian. Nu au făcut pagube mari și nici răniți, cu excepția unei fetițe, care sper că va fi bine în curând. O bază militară a fost lovită ușor”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari. 

„Iranul a atacat cu drone, rachete de crozieră și rachete balistice. Le-am interceptat aproape pe toate, noi și aliații noștri. Sistemele noastre funcționează, avioanele noastre sunt în aer”, a mai adăugat el. 

În acest timp, cabinetul de război israelian a aprobat un „răspuns puternic” împotriva Iranului, după atacul de sâmbătă noaptea. 

Israelul confirmă că Iranul a lansat și rachete de croazieră  

02:49 - Forțele de Apărare ale Israelului au confirmat că Iranul a lansat rachete ca parte a atacului său, scrie Sky News. 

Gărzile Revoluționare iraniene au declarat că au lansat sute de drone și rachete asupra țării, dar Israelul a refuzat inițial să confirme că au fost lansate rachete de croazieră. 

„Cu puțin timp în urmă, Iranul a lansat rachete de pe teritoriul său către Israel”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari. 

„Aerial Defense Array este pe deplin operațional și interceptează amenințările oriunde este necesar, chiar și în acest moment. ”

„Numeroase avioane ale forțelor israeliene sunt în aer, gata să contracareze orice amenințare”. 

Angajamentul SUA față de securitatea Israelului este „de fier”, spune Biden 

02:30 - Joe Biden a confirmat că s-a întâlnit cu echipa sa de securitate națională pentru a discuta despre atacul Iranului împotriva Israelului. 

Președintele SUA și-a scurtat călătoria de weekend în Delaware pentru a se întoarce la Washington pentru această întâlnire. 

„Angajamentul nostru pentru securitatea Israelului”, în fața amenințărilor Iranului și a apropiaților săi, „este ferm”, a spus el.

Sirenele sună în cinci zone din Israel 

02:01 - Sirenele au fost activate în cinci zone din Israel, anunță IDF. 

În postări de pe Telegram, Forțele de Apărare ale Israelului au spus că au fost declanșate sirene în sudul Israelului, zona Shomron, zona Mării Moarte, Ierusalim și nordul Israelului.

Sky News relatează că s-au auzit explozii la Ierusalim. 

O aplicație de alertă arată că există un avertisment privind amenințările aeriene.

Reprezentanții Iranului la ONU spun că atacul asupra Israelului s-a încheiat 

01:55 - Reprezentanții Iranului la ONU spun că ofensiva asupra Israelului ca răspuns la atacul care a vizat consulatul iranian de la Damasc s-a încheiat. 

Iranul spune că atacul său asupra Israelului este un răspuns la lovitura israeliană care a vizat consulatul iranian din Damasc și „chestiunea poate fi considerată încheiată”. 

Misiunea Permanentă a Iranului la ONU a declarat că atacul de sâmbătă noaptea a fost un răspuns la „agresiunea israeliană împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc”.

 Misiunea iraniană a declarat că problema este „considerată încheiată”. 

„Cu toate acestea, dacă regimul israelian ar mai face o greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstit, de care SUA trebuie să să țină departe!”, a precizat Misiunea Permanentă a Iranului în declarația sa pe rețeaua X. 

Egiptul îndeamnă la reținere, după ce Iranul a lansat un atac asupra Israelului

01:47 - Egiptul își exprimă profunda îngrijorare după ce Iranul a lansat drone către Israel, a anunțat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat. 

În mesaj se cere „cea mai mare reținere, pentru a cruța regiunea și oamenii săi de la mai multă instabilitate și tensiune”. 

Ministerul a subliniat că este în contact permanent cu „toate părțile implicate pentru a încerca să țină sub control situația și să oprească escaladarea”. 

Drone iraniene, interceptate de sistemele americane din Orientul Mijlociu

01:35 - Apărarea antiaeriană americană a interceptat drone iraniene care vizau Israelul, spun oficialii americani, potrivit CNN. 

Sistemele americane de apărare aeriană din Orientul Mijlociu au interceptat câteva drone iraniene, potrivit a doi oficiali americani. Sursele nu au precizat cum au interceptat SUA dronele și unde. 

Oficialii israelieni nu sunt siguri că Iranul a lansat rachete balistice 

01:30 - Deocamdată, nu există informații care să indice că rachetele balistice au fost lansate din Iran asupra Israelului, spun oficialii israelieni. 

Anterior, o sursă militară iraniană a declarat presei de stat de la Teheran că Iranul a lansat primul val de rachete balistice împotriva Israelului. 

Astfel de rachete ar trebui să ajungă în Israel în jur de 11-12 minute, potrivit unor surse de securitate israeliene, iar afirmația a fost făcută cu mai bine de jumătate de oră în urmă. 

Atacul Iranului „ar putea provoca un război major” în regiune 

01:18 - Oficiali americani din Apărare și Informații au declarat că acest atac în curs al Iranului este „cel mai rău scenariu” pentru care s-a pregătit Israelul, și că acest lucru ar putea provoca un război major în Orientul Mijlociu. 

Hezbollah anunță tiruri de rachete trase din Liban spre Israel 

01:13 - Gruparea teroristă Hezbollah susține că a tras cu puțin timp în urmă zeci de rachete din Liban către o bază a armatei israeliene din Înălțimile Golan. Atacul a declanșat sirene în nordul Israelului. IDF spune că nu există pagube sau victime, deoarece rachetele au lovit zone deschise. 

Presa iraniană anunță primul val de rachete balistice lansate spre Israel  

01:00 - Agenția iraniană de presă IRNA anunță că primul val de rachete balistice a fost lansat spre Israel, citând o sursă militară iraniană.