Ministerul de Interne al Romaniei a anuntat, miercuri seara, ca a ajuns la un acord politic cu ministerele din Austria si Bulgaria pentru extinderea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria cu frontierele aeriene si maritime incepand cu martie 2024. Intrarea in spatiul Schengen s-ar face printr-o formula etapizata - mai intai cu frontierele aeriene si maritime, urmand ca pe parcursul anului sa aiba negocieri pentru intrarea in zona de libera circulatie si cu frontierele terestre, scrie digi24.ro.

Publicat:28.12.2023, 08:17

„In data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic impreuna cu ministerele omologe din Austria si Bulgaria privind extinderea Spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria si aplicarea acquis-ului comunitar Schengen in Romania si Bulgaria la frontierele aeriene si maritime incepand cu luna martie 2024, precum si discutarea in 2024 a aplicarii acestuia la frontierele terestre in stransa legatura cu masurile compensatorii privind intarirea controlului la frontiere si aplicarea Acordului Dublin. 

In consecinta, pe parcursul zilelor de 26 si 27 decembrie au avut loc discutii pe canale diplomatice, intre ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care sa incorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discutii vor continua maine 28 decembrie 2023. 

Materializarea acordului politic intr-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua si maine 28 decembrie 2023.

Ministerul Afacerilor Interne multumeste Presedintelui Romaniei, Prim-ministrului si Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv Misiunii Permanente de la Bruxelles, pentru sprijinul acordat pe parcursul negocierilor desfasurate in ultimele 5 luni. 

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne multumeste Comisiei Europene si Presedintiei spaniole, precum si MAI Austria si MAI Bulgaria pentru discutiile constructive care au degajat acordul politic din 23 decembrie pentru accesul Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen. 

Ministerul Afacerilor Interne va ramane deplin angajat alaturi de Presedintele Romaniei, Prim-ministrul si Ministerul Afacerilor Externe in continuarea eforturilor diplomatice pana la materializarea procesului printr-o decizie”, transmite MAI din Romania.