Un adjunct al ministrului rus al Apărării a fost arestat sub acuzația de luare de mită. Este vorba de Timur Ivanov, care a supervizat reconstrucția Mariupolului ocupat și care este considerat unul dintre cei mai bogați oficiali din elita securității Rusiei. De altfel Ivanov a fost protagonistul a numeroase investigații privind averea sa și viața de lux pe care o ducea.

Publicat:24.04.2024, 19:47

Fundaţia anticorupţie a defunctului opozant Aleksei Navalnîi a publicat anul trecut o anchetă în care se spunea cum viceminitrul rus al Apărării Timur Ivanov a profitat de pe urma proiectelor de construcții în Mariupol, Ucraina, oraș care a căzut sub controlul Moscovei după un asediu de luni de zile.

„Ivanov a fost responsabil pentru construcția Templului Forțelor Armate, precum și a Parcului Patrioților. El este responsabil de toate lucrările de construcție ale Ministerului Apărării. Tabere militare? Timur Ivanov. Corpul de cadeți și școlile militare? Timur Ivanov. Spitale, grădinițe, aerodromuri militare, baze pentru submarine și chiar și portul spațial Vostocinîi, Ivanov controlează constant toate acestea.”

Potrivit investigației susținătorilor lui Navalinii, Timur Ivanov, aflat sub sancţiuni europene din octombrie, a divorţat de soţia sa în vara anului 2022 pentru a eluda sancțiunile UE.

„Chiar în momentul în care sub conducerea soțului ei aveau loc cele mai grave și inimaginabile crime, Mariupol, Bucea, bombardarea orașelor pașnice - Svetlana își petrecea timpul făcând cumpărături și relaxându-se în confort și siguranță. Departe de Putin și de lumea lui rusească.”

De altfel Ivanov a fost mult timp subiectul unor investigații jurnalistice care susțineau că el și familia sa duc un stil de viață luxos, cu vizite la cele mai scumpe magazine din Europa și o serie de proprietăți imobiliare de lux. Revista Forbes l-a catalogat pe Ivanov drept unul dintre cei mai bogați oameni din structurile de securitate din Rusia. Deși veniturile declarate oficial nu explică în niciun mod toate aceste cheltuieli.

„ Este cât se poate de oficial. Potrivit acesteia, venitul său oficial este de 112 mii de ruble pe lună. 1,3 milioane pe an. Iar Roll-Royce-ul valorează 5 milioane. Între 2013 și 2018, perioadă pe care am studiat-o cu atenție, familia Ivanov a cheltuit cel puțin 850 de mii de euro pentru închirierea de vile în St. Tropez. Alți 250.000 au fost cheltuiți pe iahturi, iar 200 de mii pe achiziționarea și întreținerea Rolls-Royce-ului. Asta înseamnă 1,3 milioane de euro cheltuiți pe vacanțe de vară în doar șase ani.”

Acum Ivanov a fost arestat și pus sub acuzația de luare de mită, fiinde cel mai înalt oficial suspectat de infracțiuni de la începutul războiului din Ucraina. Iar arestarea acestuia a trezit mai multe speculații în mass media. Publicația independentă de investigații iStories scrie că în spatele acuzațiilor de corupție s-ar afla de fapt suspiciunea de trădare, în vreme ce agenția Reuters observă că arestarea bruscă a înaltului oficial, un vechi aliat al actualului ministru al Apărării, a declanșat speculații cu privire la o bătălie în interiorul elitei ruse.