Magistratii Curtii Constitutionale s-au intrunit intr-o noua sedinta pentru a continua examinarea demersului Guvernului privind verificarea constitutionalitatii partidului SOR. Sedinta este amanata si va fi reluata maine de la ora 10:00. 

Ultimul update: 15.05.2023, 10:11 Publicat:15.05.2023, 10:09

UPDATE 17:13 Sedinta s-a incheiat si va fi reluata maine la ora 10:00. 

UPDATE 14:50 Reprezentantii Guvernului, dar si magistratii Curtii Constitutionale adreseaza intrebari avocatilor partidului SOR.

UPDATE 14:30 Sedinta a fost reluata. 

UPDATE 13:20 A fost anuntata pauza pana la ora 14:25.

UPDATE 12:50 Aureliu COLENCO, AVOCATUL PARTIDULUI SOR: „Dumnealui nu se afla pe teritoriul Republicii Moldova, din mai multe considerente. 1. Viata lui, pe teritoriul Republicii Moldova, in pericol. 2. Statul Israel, la moment, examineaza cererea, de doua ori deja cererea de extradare a fost respinsa, deoarece eu sunt in Comisia privind extraditia. 3. Domnul Sor, noi avocatii consideram, de catre instatele de judecata au fost emise incheieri si decizii cu mari abateri de la legislatia nationala. Consideram ca domnul Sor, pe teritoriul Republicii Moldova, nu se bucura de toate drepturile care sunt prevazute de Constitutie si Codul de procedura penala. 4. Discutand cu clientul nostru, el a insistat ca avocatul partidului sa inainteze o cerere privind darea posibilitatii lui Ilan Sor sa faca declaratii in fata Inaltei Curtii.”

UPDATE 12:25 Presedintele Curtii Constitutionale, Nicolae Rosca, i-a intrebat pe avocatii partidului SOR de ce presedintele partidului, Ilan Sor, nu este prezent la sedinta. 

UPDATE 12:10 Curtea Constituionala a decis sa respinga demersul partidului SOR de a anexa un set de documente la materialele cauzei. 

UPDATE 11:53 Judecatorii Curtii Constitutionale s-au retras in deliberari pentru a examina demersului partidului SOR. 

UPDATE 11:40 Avocatii partidului SOR au inaintat un set de documente, printre care o lista de proiecte de lege elaborate de deputatii partidului si cer anexarea acestora la materialele cauzei.

UPDATE 10:30 Materialele video sunt vizionate de membrii prezenti la sedinta. 

UPDATE 10:20 Magistratii au admis demersul reprezentantilor partidului SOR privind anexarea si cercetarea a patru materiale video si au respins altele cinci materiale video. 

UPDATE 10:10 Judecatorii Curtii Constitutionale s-au retras in deliberari pentru a examina demersului partidului SOR

UPDATE 10:03 Avocatii partidului SOR au inaintat un demers in care cer vizionarea in cadrul sedintei a 12 secvente video in calitate de probe.

UPDATE 10:02 Sedinta s-a inceput. 

In noiembrie anul trecut guvernul a depus o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la scoaterea partidului Sor in afara legii. S-a intamplat la cateva saptamani dupa ce Statele Unite au impus sanctiuni impotriva fugarului Sor si a formatiunii pe care o conduce, pentru ca ar apara interesele Moscovei, fiind finantata de apropiati ai Kremlinului. Partidul Sor a declarat ca sesizarea Guvernului este ilegala si a respins acuzatiile. In prezent procuratura anticoruptie are deschis un dosar penal pe faptul finantarii ilegale a formatiunii.

Prima sedinta a avut loc pe 10 mai, dupa opt ore, timp in care au fost inaintate demersuri si recuzari, sedinta de la Curtea Constitutionala, la care s-a examinat sesizarea Guvernului privind scoaterea partidului SOR in afara legii, a fost amanata pentru ziua de 11 mai. 

Nici ieri, dupa o noua sedinta de aproape opt ore, magistratii de la Curtea Constitutionala nu au luat o decizie privind scoaterea partidului SOR in afara legii. Avocatul Guvernului a prezentat ieri motivele care au stat la baza sesizarii executivului. 

Pentru a treia zi consecutiv, Curtea Constitutionala s-a intrunit in sedinta pentru a continua examinarea sesizarii Guvernului privind scoaterea partidului SOR in afara legii. In cadrul sedintei de vineri, avocatii formatiunii au solicitat sistarea examinarii de catre magistrati, cererea fiind respinsa. Cercetata penal si aflata in arest la domiciliu, Marina Tauber, a fost lasata sa participe la sedinta de vineri, care, in cele din urma, a fost amanata pana luni.