Federatia Rusa nu poate deschide sectii de votare pentru alegerile prezidentiale pe teritoriul Republicii Moldova, decat in cadrul ambasadei. Asta anunta Ministerul de Externe de la Chisinau, fara sa spuna clar ce masuri vor fi luate in cazul in care Moscova va incerca sa deschida sectii in regiunea transnistreana.

Publicat:08.02.2024, 16:29

Autoritatile din tara noastra sustin ca vor interzice deschiderea sectiilor de votare pentru alegerile prezidentiale din Rusia, cu exceptia celor din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau.

Mihai POPSOI, MINISTRUL DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA:  „E cert ca avand in vedere Conventia de la Viena nu putem impiedica in mod legal desfasurarea unui scrutin in cadrul unei ambasade. Acest lucru ar fi dificil si din punct de vedere legal si din punct de vedere practic. In rest vom cauta solutii astfel incat sa respectam interesul national al cetatenilor Republicii Moldova, sa nu punem la bataie suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova.”

Nu este clar, insa, ce se va intampla in cazul in care Rusia va incerca sa deschida sectii pe teritoriul necontrolat de autoritatile de la Chisinau, regiunea transnistreana, lucru care se intampla pana acum. Anterior, presedintele parlamentului a calificat acest lucru drept sfidare si o ilegalitate, indemnand autoritatile ruse sa se abtina de la astfel de actiuni. Varianta cea mai optima ar fi deschiderea sectiei doar in cadrul ambasadei, a precizat Igor Grosu.

Igor GORSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:  „Suntem parte a Conventiilor internationale, diplomatice, in care spune ca in cadrul entitatilor si ambasadelor statele au dreptul sa deschida sectii de votare si respectiv si noi cand o sa avem aceasta situatie o sa solicitam in cadrul ambasadelor sa putem deschide sectii de votare.”

Am intrebat autoritatile cum se va proceda, in cazul in care Rusia va incerca sa deschida totusi sectii in stanga Nistrului sau in alta parte decat ambasada de la Chisinau, dar deocamdata nu am primit un raspuns. Alegerile prezidentiale din Rusia vor avea loc in perioada 15 - 17 martie 2024. Autoritatile de acolo s-au adresat cu o cerere catre tara nostra pentru a putea deschide sectii de votare pe teritoriul Republicii Moldova. La ultimele alegeri pentru Duma de Stat a Federatiei Ruse, care au avut loc in septembrie 2021, in tara noastra au fost deschise 30 de sectii de votare, dintre care 27 se aflau pe malul stang al Nistrului. Autoritatile de la Chisinau nu si-au dat acordul pentru deschiderea acestora, au precizat cei de la ministrul de externe.

A fost cel mai mare numar de sectii de votare deschise de Rusia in afara granitelor.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.