Sesizarea Guvernului prin care se solicita verificarea constitutionalitatii Partidului Politic „Sor” va fi examinata de magistratii Curtii Constitutionale incepand cu 10 mai pana pe 17 mai 2023. Anuntul a fost facut de Curtea Constitutionala.

Publicat:24.03.2023, 20:38

„Incepand cu 10 mai pana la 17 mai 2023, in sala de sedinte a Curtii, va fi examinata sesizarea Guvernului prin care se solicita verificarea constitutionalitatii Partidului politic „Sor”. Mentionam ca in sala de sedinte a Curtii Constitutionale vor avea acces doar persoanele invitate”, apare intr-o nota informativa a CC.

La inceputul lunii noiembrie 2022, guvernul a depus la Curtea Constitutionala sesizarea privind constitutionalitatea partidului SOR. Cand va fi examinata aceasta, deocamdata nu este clar. Ministrul justitiei de atunci, Sergiu Litvinenco, a declarat ca exista suficiente circumstante juridice pentru ca formatiunea sa fie scoasa in afara legii, asta dupa ce partidul SOR a fost inclus pe lista de sanctiuni americane, iar Procuratura Anticoruptie are in gestiune dosarul penal privind finantarea ilegala a formatiunii. Intr-o reactie Ilan Sor, condamnat de prima instanta pentru fraude la BEM, a declarat ca prin aceasta decizie guvernarea vrea sa aplice o lovitura democratiei din Republica Moldova.

Pe 9 noiembrie 2022, proiectul hotararii de Guvern prin care ministerul Justitiei propune verificarea constitutionalitatii partidului a fost aprobat de Cabinetul de ministrii.

Pe 10 noiembrie, Curtea Constitutionala a restituit sesizarea referitoare la verificarea constitutionalitatii partidului SOR, pentru a fi inlaturate neajunsurilor depistate la depunerea sesizarii. Potrivit unui comunicat emis de institutie, la etapa primirii sesizarii, hotararea Guvernului aprobata cu o zi inainte nu a fost publicata in Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Astfel, la 12 noiembrie, Guvernul Republicii Moldova a depus din nou la Curtea Constitutionala sesizarea privind controlul constitutionalitatii partidului SOR.

Tot atunci, in luna noiembrie, Curtea Constitutionala a solicitat opinia Comisiei de la Venetia dupa ce Guvernul a cerut ca partidul Sor sa fie scos in afara legii.

Pe 20 decembrie, Comisia de la Venetia si-a expus parerea cu privire la solicitarea Guvernului Republicii Moldova de examinare a constitutionalitatii partidului SOR. Astfel, Comisia a lasat la discretia Curtii Constitutionale subiectul privind scoaterea partidului SOR in afara legii, subliniind ca are mai multe oportunitati de a evalua daca exista necesitatea de a declara un partid neconstitutional. Comisia a venit totusi cu mai multe recomandari, mentionand ca la adoptarea deciziei trebuie respectate normele legale si democratice.

In opinia emisa de expertii Comisiei de la Venetia este subliniat ca statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte masuri restrictive. In acelasi timp, Comisia de la Venetia atrage atentia ca recunoasterea neconstitutionalitatii unui partid este o ingerinta in dreptul la libertatea de asociere si, prin urmare, o astfel de decizie ar trebui sa fie legala, legitima si proportionala.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.