Rafael Nadal a fost nevoit sa declare forfait pentru Roland Garros 2023, iar accidentarea suferita la Australian Open l-a facut pe marele campion iberic sa se gandeasca si la retragere. Ajuns la 36 de ani, Rafa a anuntat ca 2024 va fi „probabil” ultimul sau an in circuitul ATP, scrie hotnews.ro.

Publicat:18.05.2023, 19:50

De 14 ori campion pe zgura de la Paris, ibericul a facut anuntul in timpul conferintei de presa pe care a sustinut-o la Academia Rafa Nadal din Manacor.

„In ultimii ani, desi rezultatele au fost bune, viata mea de zi cu zi a fost la un nivel foarte scazut. Dupa pandemie, au fost ani foarte dificili din punct de vedere al efortului depus.

A fost un an dificil, chiar daca a fost mascat de victorii. Imi propun sa las totul deoparte. In acest moment, nu sunt pregatit sa concurez la nivelul de care am nevoie. Va trebui sa pun curand punct carierei mele sportive. Voi incerca sa-mi regenerez corpul.

Nu voi stabili o data pentru revenirea pe teren. Se va intampla cand o sa fiu pregatit. Cupa Davis, la sfarsitul anului, poate fi un obiectiv. Si sa incerc sa abordez anul viitor cu garantii in ceea ce cred ca va fi ultimul meu an in circuit.

Este dificil sa prezic ce se intampla, cum va fi corpul meu. Las toate optiunile deschise si vad care este cel mai bun program posibil. Vreau sa joc ultimele turnee importante pentru mine.

Imi este greu sa imi imaginez ca organismul meu raspunde mai bine si sa imi prelungesc cariera. Nu sunt o persoana deliranta, nu cred ca se va intampla o schimbare magica si totul va fi perfect.

Este perfect pentru mine sa ma gandesc mai departe, dar, ca sa nu existe neintelegeri, am spus ca intentia mea este aceasta. Orice este posibil, desi cred ca este si putin probabil.

O sa ma opresc, nu o sa ma mai antrenez. Au fost luni in care am avut multe momente de frustrare, dar exista un moment in care trebuie sa te opresti. Daca nu ma opresc, nu cred ca voi putea sa ma intorc anul viitor. O deconectare imi va face bine, si celor care imi sunt alaturi” - Rafael Nadal, citat de Marca.

Rafael Nadal vrea sa fie „la cel mai inalt nivel” in ultimul sau an in circuit

„Ce se va intampla anul viitor nu stiu. Nu stiu daca voi fi din nou competitiv pentru a castiga Grand Slamuri, nu stiu, dupa o pauza lunga este dificil, dar de ce nu. Voi incerca sa-mi dau o sansa de a concura din nou.

Apoi, nu stiu ce se va intampla. Voi incerca sa ma asigur ca ultimul meu an nu va fi doar o parada, ci ca pot concura la cel mai inalt nivel. Va trebui sa asteptam pentru a vedea daca voi putea juca la Roland Garros.

As vrea sa joc ceea ce este important pentru mine anul viitor, iar Jocurile Olimpice sunt importante pentru mine, dar nu stiu.

Daca am nevoie de invitatii la turnee (n.r. va iesi din Top 100 ATP), presupun ca nu va fi nicio problema, cred ca le-am castigat. Vom face lucrurile in cel mai corect mod posibil” - Rafael Nadal.

Rafael Nadal nu vrea sa-si incheie cariera printr-o conferinta de presa 

„Ceea ce ma determina sa revin pe teren este faptul ca nu-mi place situatia in care ma aflu. Nu cred ca merit sa ajung asa. Ca sfarsitul nu este intr-o conferinta de presa. Voi lupta pentru ca sfarsitul sa nu fie asa.

Sunt multumit ca in viata mea am facut lucrurile pe care le-am considerat potrivite pentru a-mi atinge obiectivele.

„Cand va veni timpul sa nu mai concurez, sa fie cu satisfactia de a sti ca am facut tot ce a fost in puterea mea, sa nu ma las. Intotdeauna merita sa mai faci un efort, aceasta a fost filosofia mea si o mentin”.