Trupele Kievului au continuat contraofensiva duminica in cel putin patru sectoare ale liniei frontului si avut castiguri teritoriale mici, potrivit evaluarii Institutului pentru Studiul Razboiului. Cu toate acestea, seful Centrului de informatii al fortelor de aparare estoniene, colonelul Margo Grosberg, crede ca armata ucraineana face o pauza pentru a reevalua tactica pentru viitoarele operatiuni, transmite hotnews.ro

Publicat:19.06.2023, 11:17

Imagini geolocalizate sugereaza ca fortele ucrainene au facut progrese limitate pe o raza de 30 km la sud de Kreminna, noteaza ISW.

Seful administratiei militare a orasului Avdiivka, Vitalii Barabas, a informat ca fortele ucrainene au avansat mai mult de un kilometru la nord de Avdiivka, pe linia frontului din orasul Donetk, in ultimele doua saptamani.

Surse rusesti au afirmat ca fortele ucrainene au desfasurat operatiuni de contraofensiva la sud, sud-vest si sud-est de Velika Novosilka, la granita administrativa dintre vestul regiunii Donetk si estul regiunii Zaporojie, si au facut unele progrese localizate.

Trupele ucrainene ar fi intrat intr-un sat din Zaporojie

Fortele ucrainene au continuat operatiunile de contraofensiva in vestul regiunii Zaporojie, iar imagini geolocalizate sugereaza ca fortele ucrainene au intrat in partea de vest a satului Peatihatki, aflat la 41 km sud-est de orasul Zaporojie.

Purtatorul de cuvant al Grupului de forte ucrainene Tavrisk, capitanul Valerii Sersen, a declarat ca fortele ruse continua sa contraatace in vestul regiunilor Donetk si Zaporojie si ca fortele ucrainene au „mult de lucru".

Primarul ucrainean al orasului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov, a afirmat ca fortele ruse continua sa transfere personal si echipament militar greu din jurul Nova Kahovka si Kahovka din estul regiunii Herson catre linia de front din regiunea Zaporojie, via Melitopol.

Este posibil ca fortele ucrainene sa intrerupa temporar operatiunile de contraofensiva pentru a-si reevalua tacticile pentru viitoarele operatiuni.

Cu toate acestea, seful Centrului de informatii al fortelor de aparare estoniene, colonelul Margo Grosberg, a declarat pe vineri ca el apreciaza ca „nu vom vedea o ofensiva in urmatoarele sapte zile.

Publicatia The Wall Street Journal a relatat sambata ca fortele ucrainene „si-au intrerupt in mare parte avansarile in ultimele zile", in timp ce comandamentul ucrainean isi reexamineaza tacticile.

Pauza operationala nu inseamna sfarsitul contraofensivei

Aceste informatii sunt in concordanta cu observatiile recente ale ISW cu privire la amploarea si abordarea contraatacurilor ucrainene localizate in sudul si estul Ucrainei.

ISW noteaza ca a observat anterior ca Ucraina nu a angajat inca majoritatea fortelor sale disponibile in operatiuni de contraofensiva si nu si-a lansat inca efortul principal.

Pauzele operationale sunt o caracteristica obisnuita a intreprinderilor ofensive majore, iar aceasta pauza nu inseamna sfarsitul contraofensivei ucrainene.

Colonelul Grosberg a subliniat ca fortele ucrainene desfasoara o etapa preliminara a unei operatiuni ofensive, al carei scop este identificarea punctelor slabe ale apararii ruse.

Trupele ucrainene au initiativa

„Evident, initiativa este in mainile fortelor ucrainene, ceea ce inseamna ca ele insele aleg momentul, locul si mijloacele prin care intentioneaza sa atace unitatile inamice, in masura in care capabilitatile ofensive le permit", a spus inaltul responsabil militar estonian, care nu crede ca ofensiva ucraineana „ar stagna", potrivit Agerpres.

„Rusia a construit timp de noua luni linii defensive...Conform unei cunoscute doctrine, partea aflata in atac are nevoie de un avantaj numeric de trei la unu in personal si arme. Din pacate, ucrainenii nu au acum un asemenea avantaj. Raportul de forte este in prezent de unu la unu. Prin urmare, pentru a nu-si asuma riscuri inutile, ucrainenii abordeaza ofensiva mai metodic, mai atent si mai cu calm, intrucat pentru ei atat resursele umane, cat si cele tehnice sunt la pretul aurului", a explicat seful serviciilor de informatii militare din Estonia.

In schimb, oficiali ucraineni, precum ministrul adjunct al apararii Hanna Maliar, au confirmat ca operatiunile de contraofensiva sunt in curs de desfasurare. Iar soldati din Brigazile 81 si 57 au declarat pentru Kyiv Independent ca fortele ucrainene sunt in miscare, avansand incet spre fortele rusesti din regiunea Donetk.

Cat echipament occidental ar fi pierdut Ucraina de la inceputul contraofensivei

Armata ucraineana a pierdut mai putin de 10% din echipamentul occidental furnizat in luptele cu invadatorii rusi, a declarat comandantul serviciului de informatii al fortelor de aparare estoniene, colonelul Margo Grosberg, intr-un interviu acordat postului de stiri estonian ERR, potrivit The New Voice of Ukraine.

El a precizat ca aceasta cifra ar putea creste, deoarece pierderile de echipamente sunt o consecinta inevitabila a oricaror actiuni ofensive.

Grosberg a evidentiat protectia superioara oferita de echipamentele occidentale soldatilor, care permite adesea echipajelor sa supravietuiasca si sa evite rani grave chiar si atunci cand echipamentele devin nefunctionale.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.