Kievul anunta progrese in contraofensiva din Zaporojie si succese partiale la sud de Bahmut. De asemenea, soldatii ucraineni au publicat imagini cum distrug un depozit de munitii ale rusilor din regiunea ocupata Lugansk. Succesele ucrainenilor au fost laudate si de secretarul general al NATO. Desi a subliniat ca rezultatele nu sunt atat de bune pe cat se astepta.

Publicat:07.09.2023, 18:21

Armata ucraineana a publicat o inregistrare video care prezinta efectul devastator al unui bombardament cu Himars asupra unui depozit de munitii din regiunea Lugansk. Rusii au fost surprinsi in camp deschis chiar in timp ce descarcau din camioane rachete antitanc, folosite de elicopterele de atac ale Moscovei.

Imaginile aparent filmate de o drona arata intreaga zona complet distrusa si incendiata. Ceva mai la sud-est in Harikov, soldatii ucraineni au ridicat drapelul ucrainean in localitatile Stroevka si Topoli.

Localitatile sunt situate la granita cu Rusia, in asa-numita zona gri. Dupa eliberarea Harikovului aceste zone au ramas inaccesibile din cauza minelor.  De asemenea Statul Major ucrainean a raportat noi progrese ale trupelor Kievului in inaintarea lor spre Marea Azov pe linia frontului din regiunea sud-estica Zaporojie, precum si noi succese partiale la sud de orasul ocupat Bahmut din Donetk, in estul tarii.

Andrii KOVALOV, PURTATORUL DE CUVANT AL STATULUI MAJOR UCRAINEAN:„In directia Melitopol, fortele armate au facut progrese in zone situate la sud de Robotine si la vest de Verbove.”

In aceasta parte a frontului, trupele Kievului incearca sa strapunga liniile de aparare rusesti pentru a ajunge la orasul ocupat Melitopol, cel mai mare dintre orasele controlate de Rusia in provincia Zaporojie, si mai apoi la Marea Azov.

„-Buna dimineata.
-Sunt multi.”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  sustine ca Ucraina face progrese in contraofensiva inceputa in iunie pentru, chiar daca admite ca aceasta avanseaza lent, din cauza fortificatiilor si campurilor minate rusesti.

Jens STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL NATO: „Ucrainenii castiga treptat teren. Au reusit sa strapunga liniile de aparare ale fortelor rusesti si avanseaza."

De la lansarea ofensivei sale, Kievul s-a straduit sa strapunga liniile rusesti bine consolidate si s-a confruntat cu critici tot mai ample in presa occidentala pentru concentrarea fortelor in locuri care ar fi nepotrivite. Oficialii ucraineni au declarat in ultima saptamana ca fortele lor au reusit sa treaca de prima linie de aparare a Rusiei, dar ca acum se confrunta cu alte zone in care Moscova a avut timp sa-si construiasca fortificatii si campuri de mine.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.