Rusia a lansat un nou atac asupra Kievului inainte de zorii zilei. Apararea aeriana spune ca a doborat peste 30 de drone si rachete de croaziera. Potrivit primarului Kievului, atacul a fost in doua valuri. Noapte alba a fost si in regiunile ruse, Kursk si Belgorod, unde partizanii rusi ar fi lansat drone.

Publicat:02.06.2023, 21:34

In aceasta dimineata sirenele de raid aerian au rasunat in cea mai mare parte a Ucrainei. Rusia a lansat drone si rachete de croaziera in acelasi timp. Apararea aeriana anunta ca a doborat 15 rachete si 21 de drone Shahed. Generalul Valerii Zalujnii a informat intr-un comunicat ca dronele au venit dinspre sud, rusii folosind terenul si albia raului Nipru. Iar rachetele au fost lansate dinspre Marea Caspica, facand diferite manevre in incercarea de a induce in eroare apararea aeriana ucraineana. La cateva ore dupa ce rusii au bombardat Kievul, partizanii rusi au raspuns cu aceeasi moneda, lansand drone in mai multe regiuni ale Rusiei.

„ Atac cu racheta nu departe de Kaluga, aproape de Moscova.”

Guvernatorul rus al regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, spune ca 12 persoane au fost ranite in urma bombardamentelor. Partizanii rusi anti-Putin au spus ca desfasoara un raid in orasul Shebekino, care se afla la putin peste 6 kilometri de granita cu Ucraina. Acestia au publicat si o inregistrare video aratand un fragment din luptele duse in Belgorod.

De asemenea, in regiunea rusa Kursk au fost inregistrate explozii in zona aeroportului, dar si a garii orasului, insa autoritatile locale anunta ca toate dronele ar fi fost doborate. Momentul unei explozii a fost surprins de camera de luat vederi a unui bloc. 

Totodata, doua drone cu raza lunga de actiune au atacat in cursul noptii trecute infrastructura de combustibil si energie din regiunea Smolensk, in vestul Rusiei, la aproximativ 270 de kilometri de granita cu Ucraina.

„ Zboara!”

Autoritatile locale nu au precizat cine sta in spatele acestor bombardamente. Institutul pentru Studiul Razboiului precizeaza ca aceste raiduri, conform doctrinei armatei americane, sunt atacuri la scara mica care implica intrarea rapida pe teritoriul ostil cu un anumit obiectiv, iar apoi o retragere planificata fara a cauta sa stabileasca un control pe termen lung.

In urma acestor atacuri asupra regiunilor rusesti, comandantii fortelor armatei Moscovei se confrunta acum cu o dilema dificila, daca sa consolideze apararea in regiunile de frontiera ale Rusiei sau sa isi intareasca liniile din Ucraina ocupata, se arata in evaluarea zilnica a Ministerului Britanic al Apararii. Ucraina neaga ca este responsabila pentru atacurile de pe teritoriul rusesc.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.