Statele Unite au confirmat că au transferat în secret rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina la începutul lunii aprilie pentru a fi utilizate pe teritoriul ucrainean. Anterior, Reuters a raportat acest lucru cu referire la surse. Potrivit jurnaliştilor, Forţele Armate ucrainene le-au folosit pe 17 aprilie pentru a ataca un aerodrom militar din Crimeea anexată. Washingtonul nu a confirmat și nici nu a infirmat acest lucru, trimițând întrebarea autorităților de la Kiev.

Publicat:25.04.2024, 20:28

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei. Acesta este o schimbare semnificativă deoarece în aproape toate celelalte situații, SUA și-au anunțat public decizia înainte ca armele și echipamentele să fie expediate în străinătate.

Vedant PATEL, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL DEPARTAMENTULUI DE STAT AL SUA: „Pot confirma că Statele Unite au furnizat Ucrainei ATACMS cu rază lungă de acțiune la îndrumarea președintelui. El și-a îndrumat în liniște echipa de securitate națională să trimită ATACMS-uri în Ucraina pentru a fi utilizate pe teritoriul ucrainean în februarie. Au început să se miște ca parte a pachetului de ajutor militar pe care l-am anunțat pe 12 martie.”

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus că a fost livrat un număr semnificativ de rachete și vor fi trimise mai multe.

Jake SULLIVAN, CONSILIERUL PENTRU SECURITATE NAȚIONALĂ: „Am trimis deja câteva și vom trimite și mai multe acum că avem atât autoritatea, cât și banii. Nu voi da numere specifice din motive operaționale. Cred că vor face diferența.”

Potrivit lui Sullivan, Statele Unite și-au schimbat poziția în privința ATACAMS din cauză că rușii au folosit rachete balistice primite din Coreea de Nord și pentru că a atacat infrastructura esențială din Ucraina.El a spus că Ucraina s-a angajat să folosească armele doar în interiorul Ucrainei, nu în Rusia. Oficialii americani au afirmat că rachetele au fost folosite pentru prima dată în 17 aprilie, fiind lansate împotriva unui aerodrom rusesc din Crimeea care se află la aproximativ 165 km de linia frontului ucrainean.

Dezvăluirea că Ucraina a folosit ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor ruse a venit în contextul în care președintele Biden a semnat un pachet de ajutor extern care oferă aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Joe BIDEN, PREȘEDINTELE SUA: “Va face America mai sigură, va face lumea mai sigură.”

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a mulțumit Washingtonului pentru aprobarea ajutorilui militar de 61 de miliarde de dolari.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Sunt recunoscător președintelui Biden, Congresului și tuturor americanilor care înțeleg că trebuie să tăiem pământul de sub picioarele lui Putin și să nu îi supunem, pentru că numai așa vor fi mai puține amenințări la adresa libertății.”

Totodata Marea Britanie a anunțat că va trimite un cadou special forțelor aeriene ucrainene, în următorul pachet de ajutor, care va include și bombe cu ghidaj laser Paveway IV. Bombele ar putea fi lansate fie de avioanele de luptă F-16 fabricate de SUA, care urmează să sosească în câteva luni în Ucraina, fie pe avioanele mai vechi din epoca sovietică. Marea Britanie a promis că va crește sprijinul militar pentru Ucraina cu 500 de milioane de lire sterline, pentru ca suma totală pentru acest an financiar să ajungă la 3 miliarde de lire sterline.