Politică

Președintele Franței își exprimă sprijinul pentru Moldova în fața ”tentativelor de destabilizare rusești”

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron şi-a exprimat vineri, 17 martie, sprijinul pentru omologul său moldovean, Maia Sandu, faţa de ”tentativele de destabilizare ruseşti” în Republica Moldova şi ”tensiunile pe care acestea le provoacă”, a anunţat Palatul Elysee, citat de Agerpres.

În cadrul unei convorbiri telefonice, şeful statului francez a salutat de asemenea ”eforturile” de reformă ale Republicii Moldova, candidată la aderarea în Uniunea Europeană, în special în domeniul ”justiţiei pentru îmbunătăţirea luptei împotriva corupţiei”, a adăugat preşedinţia franceză.

Republica Moldova, vecină cu Ucraina, declară că se confruntă cu un ”război hibrid” dus de Moscova pentru ”răsturnarea” guvernului pro-european aflat la putere la Chişinău.

”Reamintind importanţa de a continua reformarea ţării”, Emmanuel Macron s-a oferit să pună la dispoziţia Chişinăului ”experţi, în special în materie de securitate cibernetică şi economie”.

Macron s-a declarat pregătit ”să acorde întregul ajutor necesar Republicii Moldova pentru organizarea şi desfăşurarea summitului” Comunităţii politice europene, preconizat pentru 1 iunie în această ţară.

Această comunitate, creată în siajul războiului în Ucraina, reuneşte 44 de ţări de pe continentul european, dintre care 17 nu sunt membre ale Uniunii Europene.

La 12 martie, poliţia de la Chişinău a anunţat arestarea membrilor unei reţele pe care o suspectează că ar fi orchestrată de Moscova. Se presupune că, pentru destabilizarea situaţiei, aceştia urmau să organizeze turbulenţe în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale care zdruncină de mai multe luni capitala Republicii Moldova.

Casa Albă a acuzat Moscova că ”încearcă să slăbească guvernul Republicii Moldova”, cu obiectivul de a instala un guvern favorabil cauzei sale.

Rusia a dezminţit luna trecut orice plan de lovitură de stat în Republica Moldova, denunţând afirmaţii ”absolut nefondate şi fără dovezi”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *