CSI / RusiaUcraina

Putin susține că Rusia este deschisă unui dialog cu Ucraina, dar cu condiția ca Kievul să accepte ”noile realități teritoriale”

Rusia este deschisă dialogului cu Ucraina, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să accepte ”noile realităţi teritoriale” generate de ofensiva rusă, a declarat joi, 5 ianuarie, Vladimir Putin, informează AFP şi Agerpres.

Astfel, în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a îndemnat la un armistiţiu în Ucraina, Putin ”a reiterat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze cererilor binecunoscute şi exprimate în nenumărate rânduri şi să ţină cont de noile realităţi teritoriale”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Înainte de aceasta, un comunicat al preşedinţiei turce informa că liderul turc i-a transmis joi, într-o convorbire telefonică, omologului său rus Vladimir Putin că eforturile de pace în războiul ruso-ucrainean ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de o ”viziune privind o soluţie corectă”.

În timpul convorbirii sale cu Erdogan, Putin a denunţat din nou ”rolul distructiv al ţărilor occidentale” în conflict, din cauza livrărilor lor de arme, cruciale pentru efortul de război ucrainean.

Şeful statului rus a acuzat Occidentul că ”îndoapă regimul de la Kiev cu arme şi echipamente militare şi îi furnizează informaţii operaţionale şi de ţintire”.

Moscova a revendicat în luna septembrie anexarea a patru regiuni ocupate cel puţin parţial de armata rusă în Ucraina, în pofida unei serii de eşecuri militare pe teren, după schema anexării Peninsulei Crimeea, în martie 2014, relatează sursele citate.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski refuză să negocieze cu Vladimir Putin, insistând asupra eliberării pe cale militară a tuturor teritoriilor ocupate.

Membră a NATO, Turcia nu s-a asociat sancţiunilor împotriva Rusiei şi încearcă să menţină o poziţie de mediator între Kiev şi Moscova. De asemenea, Turcia joacă un rol-cheie în acordul ce permite exportul de cereale ucrainene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *