Recean: De săptămâna viitoare, Republica Moldova va achiziționa gaz mai ieftin. N-o să speculez cu cât

„Începând cu săptămâna viitoare, Republica Moldova va achiziționa gaze naturale mai ieftine”. Despre aceasta a anunțat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, la tribuna Parlamentului, în cadrul ședinței de astăzi. Totodată, acesta a menționat că Guvernul va solicita micșorarea tarifului pentru consumatorii finali.  

Foto: UNIMEDIA

„Nu o să speculez acum cu cât, dar în curând vom avea o reducere a tarifului”, a declarat Recean.

De asemenea, premierul Dorin Recean a recunoscut că unii agenți economici procură gazele naturale la preț de 13 lei metru cub, în timp ce cetățenii achită circa 30 de lei. „Niște șmecherași”, a declarat Recean în plenul Parlamentului.

„Guvernul va interveni în curând pentru a stopa această practică de furnizare a gazelor naturale „la preț neadecvat”, a mai spus Recean.

„Mecanismul de situații excepționale a economisit cetățenilor Republicii Moldova 4 miliarde de lei atât ce privește achizițiile de gaze, electricitate, cât și substituirea păcurii la Termoelectrica”, a conchis premierul.

Șefa statului, Maia Sandu, afirmă că micșorarea tarifelor la gaz abia în toamnă, nu este legată de alegerile locale. „Dacă ar fi așa, am reduce prețurile imediat”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni.

În Republica Moldova piața de gaze este liberalizată, iar cine consideră că este gaz ieftin și vrea să îl aducă și să-l vândă consumatorilor nu are nicio barieră, susține ministrul Energiei, Victor Parlicov. „Înțeleg că toată lumea privește prin prisma Moldovagaz, Energocom, în general construcția asta în care de iure furnizor de ultimă opțiune este Moldovagaz, dar de facto de securizarea alimentării cu gaz a consumatorilor pe malul drept se ocupă Energocom, la fel nu e construcție tipică, dar a fost o ieșire din situație, treptat vom reveni la normal”, a spus acesta.

La data de 6 aprilie 2023, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a declarat că peste o săptămână, înainte de Paște, compania va prezenta către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică calculele privind tariful la gaz, în urma discuțiilor cu regulatorul. „Dacă vor fi premise, vom solicita ajustarea tarifelor”, a declarat Vadim Ceban.

În noiembrie 2021, tariful la gaz s-a majorat de 2,4 ori, după ce guvernarea PAS a semnat un nou contract cu Gazprom, în baza „formulei propuse de partea moldovenească”.

În ședința publică din 31 mai 2022, ANRE a aprobat noi prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”. Astfel, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali a fost de 18 lei și 62 de bani pentru un m3.

La începutul lunii iulie 2022, Moldovagaz a cerut ANRE majorarea tarifului pentru gazul natural până la 26,52 lei pe metru cub, cu TVA, pentru consumatorii finali. Cererea a rămas neexaminată, iar furnizorul a modificat-o, ca urmare a creșterii prețurilor de achiziție.

La data de 23 septembrie 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”. Este vorba despre un preț de 29,27 lei pentru 1 m3 de gaze.


Pub