(video) Funeraliile fostului Papă Benedict al XVI-lea: Zeci de mii de oameni au participat. Slujba, oficiată de Papa Francisc

Papa Francisc i-a adus joi un ultim omagiu predecesorului său Benedict al XVI-lea, care a murit sâmbătă, la vârsta de 95 de ani. Funeraliile fostului suveran pontif au avut loc în cadrul solemn din Piaţa San Pietro, în prezenţa a 50.000 de credincioşi, printre care şefi de stat şi capete încoronate. Este pentru prima dată în ultimii 200 de ani, când un Papă conduce slujba de înmormântare pentru predecesorul său, transmite presa română.

Foto: captură video

Ceremonia funerară, care este prezidată de Papa Francisc, a început în jurul orei locale 8.50 (9.50, ora României), pe o ceaţă densă. Aplauze susţinute s-au din Piaţa San Pietro, în timp ce sicriul cu trupul Papei Benedict al XVI-lea a fost scos din bazilică. Sfânta Liturghie pentru odihna Papei emerit Benedict al XVI-lea a fost celebrată joi, la ora locală 9.30 (10.30, ora României), în Piaţa Sfântul Petru.

Unii credincioşi au început să sosească în zona Vaticanului încă de la ora 4.00 dimineaţa (05.00, ora României), cu cinci ore şi jumătate înainte ca funeraliile prezidate de succesorul său, Papa Francisc, să înceapă în Piaţa Sfântul Petru, relatează Reuters.

În timp ce o ceaţă densă învăluia capitala italiană, oamenii au început să treacă prin controalele de securitate încă înainte de zorii zilei, pentru a fi sigură că ocupă locurile cele mai bune. Printre aceştia se numărau germani în ţinute tradiţionale bavareze, care aveau steaguri ale zonei din Germania în care s-a născut Benedict al XVI-lea.

Peste 1.000 de agenţi de securitate italieni au fost chemaţi să ajute la desfăşurarea în bune condiţii ale evenimentului, iar spaţiul aerian din jurul micului stat al Sfântului Scaun a fost închis pe întreaga durată a zilei.

Drapelele din întreaga Italie sunt coborâte în bernă. Benedict a murit la 95 de ani, sâmbăta trecută, în mănăstirea din grădinile Vaticanului unde se mutase după ce a devenit primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a demisionat, deschizând calea pentru alegerea Papei Francisc, care s-a dovedit a fi un lider mai reformist şi mai pragmatic.






Pub