Șeful FBI: Originea Covid este, cel mai probabil, un incident de laborator din China

Șeful FBI, Christopher Wray, a declarat că originea apariției coronavirusului care provoacă Covid-19 și care s-a aflat în spatele pandemiei este, cel mai probabil, „un potențial incident de laborator”, transmite digi24.ro.

Foto: digi24.ro

„FBI a evaluat de ceva timp că originile pandemiei sunt cel mai probabil un potențial incident de laborator din Wuhan”, a declarat Wray pentru Fox News, adăugând că evaluarea s-a bazat pe cercetările efectuate de analiștii agenției, inclusiv oameni de știință, și că „activitatea noastră legată de acest lucru continuă”.

Comentariul public al lui Wray subliniază diviziunea din cadrul comunității de informații din SUA cu privire la originile pandemiei, unele agenții federale, inclusiv FBI și Departamentul Energiei, concluzionând că virusul Covid-19 provine probabil dintr-o scurgere de laborator din China, în timp ce altele au ajuns la concluzia că acesta s-a răspândit mai întâi de la animale infectate la oameni.

Susținerea publică de către Wray a teoriei scurgerii din laborator contravine concluziilor mai multor studii științifice importante, precum și evaluărilor altor agenții de informații americane. Wray nu a explicat care sunt dovezile care au stat la baza concluziei FBI. „Nu există o mulțime de detalii pe care să le pot împărtăși și care nu sunt clasificate”, a spus el.

În interviul de marți, Christopher Wray a afirmat că China „a făcut tot posibilul ca să împiedice” eforturile de a se identifica sursa pandemiei.

China a negat că ar fi fost o scăpare a virusului dintr-un laborator din Wuhan, considerând că acuzația este defăimătoare. Comentariile șefului FBI vin la o zi după ce ambasadorul SUA în China a cerut țării „să fie mai sinceră” cu privire la originile Covid.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat, duminică, că există „o multitudine de păreri în comunitatea de informații” cu privire la originile pandemiei.

Când i s-a cerut să comenteze, diplomația chineză a făcut referire la un raport al OMS care susține originea naturală a pandemiei, cel mai probabil un virus cu origine la lilieci. „Unii ar trebui să se oprească din a mai reacredita povestea cu „scurgerea din laborator”, să se oprească din a încerca să discrediteze China și să se oprească din a politiza căutarea originilor”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe.


Pub