(doc) 2 octombrie, zi de doliu național, în legătură cu funeraliile lui Ion Druță: Drapelul de Stat va fi arborat în bernă

Ziua de 2 octombrie a fost declarată zi de doliu național, în legătură cu funeraliile scriitorului Ion Druță. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu.

Foto: facebook/Ion Druță

„În semn de profundă tristețe cauzată de decesul prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță, scriitor care a contribuit esențial la dezvoltarea literaturii, artei și culturii naționale, Președinta Maia Sandu a semnat un decret privind declararea zilei de 2 octombrie 2023 zi de doliu național. La ora 12.00, se va cinsti memoria scriitorului Ion Druță, prin păstrarea unui moment de reculegere.

În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova. Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor.

În ziua de 2 octombrie 2023, furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe din arhiva companiei realizate în baza operelor scriitorului Ion Druță”, se arată în mesajul Președinției.

S-a lăsat liniște pe strada Ion Druță din satul Horodiște, raionul Dondușeni. Vestea despre trecerea în neființă a cutremurat nu doar întreaga comunitate literară, dar și pe toți consătenii marelui scriitor. Moartea lui Druță o deplânge chiar și fântâna din localitate, construită la inițiativa dramaturgului.

Autoritățile din țară vor acorda tot suportul necesar, dacă familia lui Ion Druţă va decide să-l înhumeze în Moldova. Anunţul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Culturii, care au menționat că instituția se află în contact permanent cu rudele scriitorului.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu un mesaj de condoleanțe în legătură cu decesul scriitorului Ion Druță.

Scriitorul Ion Druță a rugat, prin testament, să fie înmormântat la „patria mică” - Soroca. Mai mult, în cazul în care transportarea corpului în Republica Moldova va fi imposibilă, Druță a cerut să fie incinerat, iar „cenușa să fie transmisă nepoatei sale, care să o depună la monumentul „Lumânarea Recunoștinței” din Soroca”.

Șefa statului, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de condoleanțe, după decesul scriitorului Ion Druță. „Îl vom reciti cu drag și îi vom privi spectacolele cu multă emoție și de azi înainte”, a scris președinta.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu un mesaj după decesul scriitorului Ion Druță.

Marele scriitor Ion Druță a murit pe 28 septembrie, la vârsta de 95 de ani.


Pub