Energocom împrumută Moldovagaz cu peste un miliard de lei. Spînu: În gaj a fost pus sistemul de transport de gaze al țării
Energocom va acorda companiei Moldovagaz un împrumut de peste 1 miliard de lei. Decizia a fost luată la ședința Comisiei Situații Excepționale. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu. „Simplu, am oferit un împrumut și am luat în gaj sistemul de transport de gaze al țării. Acestă decizie va permite achitarea integrală de către MoldovaGaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie”, a menționat Spînu.
Foto: Simbol
„Tocmai s-a finalizat ședința Comisiei Situații Excepționale. Pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale s-a luat următoarea decizie. SA „Energocom” va încheia un contract de împrumut cu SA ,,Moldovagaz” fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale acestora, prin care va acorda SA „Moldovagaz” un împrumut în următoarele condiții obligatorii:
Suma împrumutului: 1 050 milioane lei moldovenești (MDL);
Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;
Data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;
Dobânda: egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual); Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie”, a scris Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că Gazprom nu a notificat încă Republica Moldova despre cât gaz ne va livra în noiembrie. „Eu pot doar să am o presupunere că vorbesc despre situația în care Gazprom nu va rezerva capacități suplimentare pentru luna noiembrie”, a declarat Spînu.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, susține că Gazprom va reduce cu 40% livrările în noiembrie. Subiectul a fost discutat astăzi la întrevedere cu așa-zisul ministru al Economiei din regiunea transnistreană. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că la moment compania nu deține informații despre livrările de gaze pentru luna noiembrie.

Gazprom a confirmat doar parțial volumele de gaze naturale pentru Moldova, solicitate pentru luna octombrie. „Se repetă situația de anul trecut, când volumele au fost reduse cu 30%, doar că acum avem un contract semnat”, a comentat, la rândul său, ministrul moldovean al Infrastructurii.

Concernul rus a avertizat Moldova să respecte contractul și să facă achitările pentru gazele achiziționate în termenii stabiliți, în caz contrar, acesta își rezervă dreptul de a rezilia contractul.

În plus, Gazprom cere achitarea datoriilor de peste 700 milioane de dolari, acumulate din 1994 până în 2016. Acestea urmau să fie supuse unui audit internațional până în luna mai 2022, dar, din cauza războiului din Ucraina, nicio companie internațională nu a depus dosarul de participare la audit. Astfel, termenul auditului a fost extins.


Pub