Șefa diplomației germane cere o foaie de parcurs pentru reformarea UE în pregătirea extinderii: „Vrem să vedem Moldova și Ucraina în comunitate”

Într-un discurs plin de entuziasm, în care a prezentat extinderea Uniunii Europene ca pe o necesitate geostrategică, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a pledat pentru ca Uniunea Europeană să decidă, luna viitoare, începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE și avansarea procesului de integrare a Balcanilor de Vest, scrie caleaeuropeana.ro.

Foto: caleaeuropeana.ro

În privința necesității reformelor interne ale Uniunii, ministrul german de externe a explicat că Berlinul este pregătit să renunțe la postul său de comisar european, cerând elaborarea unei foi de parcurs privind reformele interne ale UE în timpul viitoare președinții a Consiliului UE pe care Belgia o va deține în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024.

„Vrem să vedem Ucraina ca membră a Uniunii noastre europene, iar același lucru este valabil și pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană trebuie să fie extinsă. Aceasta este consecința geopolitică a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ea, într-un discurs principal care a fost urmat de o dezbatere alături de miniștrii de externe ai Sloveniei, stat membru care va marca anul viitor 20 de ani la aderare, Ucrainei și Macedoniei de Nord, state candidate la UE., a declarat Baerbock.

Baerbock a făcut aceste remarci în contextul în care șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a aflat într-un turneu în Balcanii de Vest, dar și înainte de o decizie care urmează să fie luată la summitul liderilor UE din 14-15 decembrie de la Bruxelles cu privire la acordarea sau nu Ucrainei a începerii oficiale a negocierilor de aderare, un obiectiv râvnit de Kiev și principala sa prioritate, la fel ca și sprijinul militar și financiar occidental.

„Sunt convinsă că Consiliul European din decembrie va transmite acest semnal”, a spus Baerbock.

Vorbind despre procesul de extindere, ministra de externe a apreciat că „ar trebui să împărtășim beneficiile UE cu oamenii mai devreme, chiar înainte ca țara lor să devină membru cu drepturi depline”. „Avem nevoie de modalități de integrare treptată a țărilor candidate, de exemplu în calitate de observatori la reuniunile Consiliului”, a precizat ea.

„Marea întrebare europeană a acestei perioade nu este dacă, ci cum să consolidăm UE, ci cum să o consolidăm. Pentru că, dacă numărul membrilor UE va crește cu aproape o treime, comunitatea noastră are nevoie de o structură puternică – de la subsol până la acoperiș”, a spus oficiala.

În acest sens, Annalena Baerbock a subliniat că statul de drept rămâne valoarea de referință a Uniunii Europene, a precizat că extinderea UE nu trebuie să echivaleze cu creșterea componenței Comisiei Europene și a Parlamentului European, subliniind că Germania este dispusă să renunțe, rotațional, la postul de comisar european ce îi revine.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a prezentat principalele progrese înregistrate de la obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană în iunie 2022, până în prezent. „Trei recomandări au fost implementate pe deplin, progrese bune fiind înregistrate și la celelalte angajamente”, au notat reprezentanții instituției.

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE pe 3 martie 2022.

Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.


Pub