Principală  —  IMPORTANTE   —   Premierul României, la reuniunea PPE…

Premierul României, la reuniunea PPE din Parlamentul European: „Este necesar ca R. Moldova să primească un răspuns favorabil la aspirațiile sale europene”

Sursa foto: gov.ro

Premierul României, Nicolae Ciucă, a pledat joi, 28 aprilie, la reuniunea organizată de Biroul Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, pentru acordarea de sprijin R. Moldova, „care este profund afectată nu doar de criza energetică, ci și de criza refugiaților din Ucraina”. „Este necesar ca R. Moldova să primească un răspuns favorabil la aspirațiile sale europene”, a mai transmis prim-ministrul, scrie Digi 24.

„Am participat astăzi (joi – n.r.), printr-o intervenție video, la reuniunea organizată de Biroul Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, pe tema impactului crizei din Ucraina asupra regiunii și a Europei. Am făcut o evaluare pragmatică asupra situației de securitate, cu accent pe importanța sprijinirii Ucrainei din punct de vedere politic, economic și militar. Am subliniat, totodată, contribuția consistentă realizată de România în susținerea cetățenilor ucraineni, prin sprijinul acordat refugiaților care sosesc din zona de conflict, dar și prin asistența umanitară și de urgență oferită”, susține Nicolae Ciucă.

De asemenea, Ciucă a evidențiat măsurile de sprijin acordate de Guvernul României privind liberalizarea temporară a transportului rutier de marfă efectuat de operatorii ucraineni și extinderea capacităților de preluare a mărfurilor din Ucraina prin portul Constanța.

„Am pledat pentru acordarea de sprijin R. Moldova, care este profund afectată nu doar de criza energetică, ci și de criza refugiaților din Ucraina. Este necesar ca R. Moldova să primească susținere fermă și un răspuns favorabil la aspirațiile sale europene. Am pledat pentru necesitatea unui răspuns european robust în ceea ce privește controlul prețurilor la energie și am prezentat măsurile implementate de România pentru atenuarea efectelor prețurilor ridicate asupra consumatorilor vulnerabili. Este importanta să promovăm energia bazată pe gaz și nuclear ca energie de tranziție în procesul de decarbonizare progresivă a economiei europene”, a conchis Nicolae Ciucă.

Pe 22 aprilie, Chișinăul a transmis prima parte a chestionarului de aderare la UE. Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că odată cu aderarea la UE, R. Moldova va fi în siguranță.

Pe 3 martie 2022, R. Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

În ultimele zile, situația din regiunea transnistreană s-a tensionat. Pe 26 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației. Autoritățile de la Chișinău condamnă „orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. Șefa statului a declarat că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.