Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   OMS/ Variola maimuței - urgență…

OMS Variola maimuței – urgență sanitară globală

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, a anunţat sâmbătă, la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. În Europa, riscul de transmitere este considerat ridicat.

Este cel mai ridicat grad de alertă în sistemul folosit de OMS și vine ca urmare a unei creșteri a numărului de cazuri la nivel mondial. În prezent, mai există doar două astfel de urgențe sanitare – pandemia de coronavirus și efortul continuu de eradicare a poliomielitei. relatează BBC, citat de Digi 24.  

„Evaluarea OMS este că riscul de variola maimuței este moderat la nivel global și în toate regiunile, cu excepția regiunii europene, unde evaluăm riscul ca fiind ridicat”, a precizat directorul OMS.

Peste 16.000 de cazuri au fost raportate în prezent din 75 de țări, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Până în prezent, au fost înregistrate cinci decese ca urmare a epidemiei, a adăugat el.

În România au fost diagnosticați cu variola maimuței până în prezent 20 de pacienți, toți bărbați, mai notează sursa citată.

În R. Moldova nu au fost semnalate cazuri de infectare cu variola maimuței.

Variola maimuței a fost descoperită pentru prima dată în Africa Centrală în anii 1950.