Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Declaraţia liderilor Formatului București 9:…

Declaraţia liderilor Formatului București 9: „Vom continua să consolidăm sprijinul NATO pentru Bosnia și Herțegovina, Georgia și R. Moldova”

Sursa: presidency.ro

Liderii ţărilor din Formatul Bucureşti 9 (B9) au transmis că vor continua să consolideze sprijinul NATO pentru R. Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina „pentru a le consolida integritatea și rezistența împotriva oricărei influențe maligne”.

„Recunoaștem pe deplin importanța strategică a regiunilor Mării Baltice, Mării Negre și Balcanilor de Vest pentru Alianță. Vom continua să consolidăm sprijinul NATO pentru Bosnia și Herțegovina, Georgia și R. Moldova pentru a le consolida integritatea și rezistența împotriva oricărei influențe maligne. În acest sens, felicităm R. Moldova pentru eforturile depuse de a menține stabilitatea și de a avansa reformele pe calea europeană”, au mai transmis statele din Formatul București 9.

Într-o declarație comună, emisă marți, 6 iunie, în urma reuniunii de la Bratislava, la care a participat și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, președinții statelor din Formatul B9 au declarat că susțin „cu fermitate aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei și reiterează decizia de la București din 2008 conform căreia Ucraina va deveni membră a NATO”.

„Ne așteptăm ca, la Vilnius, să ne ridicăm relațiile politice cu Ucraina la un nou nivel și să lansăm o nouă direcție politică care să ducă la aderarea Ucrainei la NATO, odată ce condițiile o vor permite.

Vom continua sprijinul nostru pentru Ucraina pe această cale, și ca mijloc de a preveni repetarea agresiunii Rusiei.

Încurajăm Ucraina să-și continue reformele, în conformitate cu toate principiile Cartei privind un parteneriat distinct între Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și Ucraina. Recunoaștem că reformele sunt esențiale pentru a promova progresul Ucrainei pe calea aderării la UE și NATO.

Vom continua eforturile noastre de a evalua și adapta abordarea NATO față de Rusia”, se arată în documentul emis.

Conform unui comunicat publicat anterior de administrația prezidențială din România, reuniunea la vârf a statelor din Formatul București 9 se desfășoară cu aproximativ o lună înaintea Summitului NATO de la Vilnius și „va oferi prilejul unui schimb aprofundat de opinii cu privire la prioritățile de pe agenda aliată și obiectivele majore, cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe intensificarea cooperării cu Ucraina”.

Agenda discuțiilor a voizat evaluarea progresului realizat în implementarea deciziilor aliate adoptate în cadrul Summitului NATO de la Madrid, inclusiv în ceea ce privește angajamentele de investiții și cheltuieli pentru apărare, precum și sprijinul acordat Ucrainei în susținerea aspirațiilor sale euroatlantice.

„O atenție specială va fi acordată și partenerilor vulnerabili din regiune, precum Republica Moldova, care se confruntă cu provocări crescute de securitate”, potrivit instituției prezidențiale de la București.

Formatul Bucureşti 9 este o iniţiativă lansată de preşedintele României Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei Andrzej Duda la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. B9 este o platformă deosebit de utilă de coordonare şi consultare eficientă a aliaţilor de pe Flancul Estic, precum şi la nivel transatlantic.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti în noiembrie 2015.