Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Devenit membru nou de partid,…

Devenit membru nou de partid, Victor Chironda va prelua mandatul de consilier municipal obținut de Platforma DA

Sursa: Victor Chironda/Facebook

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (DA) va fi reprezentat în Consiliul municipal Chișinău (CMC) de candidatul formațiunii la funcția de primar – Victor Chironda. Anunțul a fost făcut luni, 13 noiembrie, de către președintele Platformei DA Dinu Plângău, căruia ar fi urmat să-i revină mandatul de consilier pe care l-a obținut formațiunea politică după alegerile din 5 noiembrie.

Totodată, Chironda, care a luat locul 4 în cursa pentru funcția de primar al capitalei, fiind votat de puțin peste 10 mii de cetățeni, a anunțat că a aderat la Platforma DA, „pentru a contribui la consolidarea unei alternative pro-europene în Chișinău și în R. Moldova”.

„În exercitarea acestui mandat în CMC voi avea următoarele priorități:

1. Promovarea și asigurarea transparenței în procesul decizional din primăriei. Orășenii trebuie să cunoască cum administrația lui Ivan Ceban cheltuie banii publici.

2. Sprijinirea și suportul societății civile. Voi colabora și voi ajuta toate grupurile de activiști, organizații neguvernamentale, liderii comunităților locale care luptă pentru soluționarea problemelor din oraș.

3. Promovarea și monitorizarea proiectelor de dezvoltare durabilă a orașului: Elaborarea Planului Urbanistic General, a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, a Strategiilor și reformelor sectoriale.

În special reforma primăriei, reforma sistemului de transport public și dezvoltarea infrastructurii pentru transport alternativ.

În activitatea mea voi depune tot efortul pentru a arăta oamenilor fața reală a lui Ivan Ceban și a administrației sale bazată pe corupție, interese înguste de partid și incompetență. Voi arăta oamenilor că Chișinăul merită și poate avea o adminstrație competentă, onestă și bine intenționată.

De asemenea, imi asum să-i cunosc pe toți cei peste 10 mii de oameni care mi-au dat votul și să le mulțumesc tuturor personal.

Vă rog să îmi scrieți pe adresa electronică și pe rețele de socializare. Să îmi spuneți despre problemele dvs și să stabilim cum pot să vă ajut și să vă reprezint mai bine.

Împreună ne vom pregăti pentru alegerile locale următoare. Lucrul abia începe.

Vom continua să muncim pentru oameni și pentru un Chișinău european”, a scris Victor Chironda pe rețelele de socializare.

În cadrul alegerilor locale generale, Victor Chironda a avut sloganul electoral „Împreună pentru un Chișinău european!” și a reprezentat Partidul „Platforma DA”.

Acesta este director executiv al Asociației Obștești „Centrul pentru Politici Europene”. Conform declarației de avere depuse la CEC, familia Chironda a avut în anul 2022 venituri în valoare de circa 592 de mii de lei din salariile de bază ale celor doi soți, din consultanță și drepturi de autor. Victor Chironda deține o pătrime cotă parte dintr-un imobil achiziționat în anul 2022 la prețul de 115,5 mii de euro și două automobile. Tot în anul 2022, Victor Chironda a contractat două credite bancare în valoare de 500 de mii de lei, cu scadența în anii 2024 și 2028.

Victor Chironda a fost demis la 2 iulie 2021 din funcția de viceprimar al Capitalei, în urma unui vot de neîncredere al consilierilor municipali. Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC). După mai multe dezbateri pe acest subiect, majoritatea consilierilor au votat pentru demisia lui Chironda. Demisia viceprimarului a vinit și după mai multe tensiuni dintre Chironda și Ceban. 

Ulterior, Curtea de Apel (CA) Chișinău a admis joi, 7 aprilie 2022, recursul depus de Victor Chironda și a suspendat decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) prin care Chironda a fost eliberat din funcția de viceprimar al municipiului Chișinău. Decizia a fost pronunțată de către Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii de Apel Chişinău în componența magistraților – Ghenadie Mîra, Grigore Dașchevici și Angela Bostan.