Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Prima reacție a Simonei Halep…

Prima reacție a Simonei Halep după ce a aflat că este suspendată 4 ani pentru dopaj: „Sunt șocată și extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal”

UPDATE 20:30 Tenismena a venit cu o reacție după anunțul privind suspendarea sa. Halep a anunțat că „a refuzat să accepte decizia de suspendare pentru patru ani și a contestat-o potrivit prevederilor legale”.

„Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzații aduse de ITIA – un test de urină pozitiv pentru o substanță interzisă și o încălcare a Programului de Pașaport Biologic (ABP). Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele și am formulat mai multe întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legatură cu dosarul ABP. Deși sunt recunoscătoare să am în sfârșit un deznodământ în fața unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate și cu sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt șocată și extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal”, se arată într-un mesaj publicat de sportivă pe rețelele de socializare.

Aceasta a mai spus că va urma toate căile legale de atac împotriva companiei producatoare a suplimentelor pe care le-a luat și care ar fi fost contaminate.

Sursa: instagram

Știrea inițială:

Jucătoarea de tenis din România Simona Halep a fost suspendată pentru 4 ani în cazul de dopaj. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a făcut anunțul oficial marți, 12 septembrie, dar decizia poate fi atacată cu recurs. Dubla campioană de Grand Slam poate face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), scrie Gazeta Sporturilor.

Suspendarea Simonei Halep va expira pe data de 6 octombrie 2026. În acel moment, Halep va fi în vârstă de 35 de ani. Aceasta are 21 de zile pentru a face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. 

Dubla campioană de Grand Slam a primit cea mai drastică pedeapsă posibilă, o suspendare de 4 ani din tenis și din orice activitate legată de tenis, subliniază sursa citată.

„ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic. 

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:

– prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open 
– folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping. 

Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep.

Tribunalul a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivă”, se arată în comunicatul emis de ITIA.

Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026.