Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Coronavirusul rămâne un pericol. Organizația…

Coronavirusul rămâne un pericol. Organizația Mondială a Sănătății recomandă menținerea nivelului înalt de vaccinare împotriva COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) menține nivelul maxim de alertă cu privire la pandemia de COVID-19 și recomandă menținerea unui ritm înalt de vaccinare împotriva noului coronavirus, pentru atingerea acoperiri vaccinale de 100% a grupurilor vulnerabile.

Recomandările au fost făcute de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, după cea de-a paisprezecea reuniuni a Comitetului de Urgență al Regulamentului Internațional de Sănătate, privind pandemia COVID-19, desfășurată vineri, 27 ianuarie 2023.

Potrivit directorului general al OMS, este prematură ridicarea celui mai înalt nivel de alertă privind pandemia de COVID-19. Pandemia se află probabil într-un „punct de tranziție” și are în continuare nevoie de o gestionare atentă pentru „atenuarea potențialelor consecințe negative”, a precizat OMS într-un comunicat.

Peste 6,8 milioane de persoane și-au pierdut viața de la izbucnirea, în urmă cu trei ani, a pandemiei de COVID-19, care a afectat toate țările de pe glob, devastând comunități și economii. Directorul general al OMS se pronunță în favoarea ridicării urgenței de sănătate publică în acest an, în condițiile în care accesul la instrumente eficiente împotriva virusului poate fi îmbunătățit la nivel global.

Potrivit ultimelor date prezentate de Ministerul Sănătății privind situația COVID-19 în R. Moldova, de la începutul pandemiei și până în prezent, 598 073 de oameni au fost infectați cu noul coronavirus. 11 950 de oameni au muruit din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. În prezent, 1 075 257 de oameni sunt vaccinați cu schema completă.

Din primăvara anului 2022 în R/ Moldova au fost anulate aproape toate măsurile de proiecție împotriva COVID-19. Pe 13 iulie 2022, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică Chișinău (CESP) a decis că masca de protecție devine obligatorie în instituțiile medico-sanitare de toate categoriile din municipiul Chișinău.

Autoritățile din sănătate recomandă cetățenilor purtarea măștilor de protecție în transportul public și spațiile aglomerate.