Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua națională a lecturii este…

Ziua națională a lecturii este marcată pe 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru

Ziua națională a lecturii este marcată pentru prima dată în R. Moldova, în acest an pe 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru. Cu această ocazie se organizează campania națională de lectură, pe întreg teritoriul R. Moldova, care prevede „evenimente importante” atât în această săptămână, cât și pe durata întregului an, informează reprezentanții Ministerului Culturii.

Uniunea Editorilor împreună cu Uniunea Scriitorilor au pregătit lecturi publice, prezentări de carte, întâlniri cu cititori de toate vârstele, cu participarea personalităților de primă valoare scriitoricească de pe ambele maluri ale Prutului, iar Muzeul Național al Literaturii Române, sub înaltul patronaj al președintei Maia Sandu lansează Proiectul Național de Promovare a Lecturii: Cartea Deschisă.

„Vrem, în și prin această zi, să sporim pofta națională pentru citit.

Astăzi, în ziua în care, acum 88 de ani, s-a născut marele nostru poet Grigore Vieru, pentru prima oară în R. Moldova, vom marca  Ziua Națională a Lecturii. A avea o zi dedicată lecturii nicidecum nu înseamnă că trebuie să citim o dată pe an. Curiozitatea care duce spre cunoaștere este una din necesitățile creierului uman, iar lectura este pentru creier la fel cum e aratul și semănatul pentru sol. Un sol bine prelucrat va da roadele așteptate. O minte bine afânată cu lecturi nu se va împotmoli niciodată.

Pentru că cea mai bună investiție în viitor este să le asigurăm copiilor drumul spre carte. Trezind interesul copiilor și tinerilor pentru carte, vom forma personalități autonome, capabile de gândire critică și creativă”, a declarat Sergiu Prodan, ministru Culturii în exercițiu.

În contextul Zilei naționale a lecturii, este deschisă Expoziția de cărți și monografii semnate de deputați și funcționari ai Parlamentului. Expoziția numără circa 80 de volume selectate din fondurile Bibliotecii și Muzeului Parlamentului, precum și din colecțiile personale ale deputaților și funcționarilor.

Printre lucrările expuse se regăsesc opere literare în proză și versuri scrise de foștii parlamentari, cunoscuții scriitori Vladimir Beșleagă, Ion Hadârcă, Nicolae Dabija, Lidia Istrati, Andrei Strâmbeanu.

Printre exemplarele expuse se regăsesc memoriile foștilor președinți ai Parlamentului, Dumitru Moțpan și Eugenia Ostapciuc, dar și ale primului președinte al R. Moldova, Mircea Snegur. Expoziția mai cuprinde și o serie de monografii semnate de foștii deputați Ion Țurcanu, Anatol Țăranu, Vasile Nedelciuc, Fiodor Angheli, Tudor Țopa.

Pe 18 ianuarie 2023 s-au împlinit 14 ani de la trecerea în neființă a marelui poet basarabean, Grigore Vieru. Poetul a decedat pe 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident rutier.

Grigore Vieru s-a născut în anul 1935, în satul Pererâta, raionul Briceni. A debutat în 1957, pe când era student la Chișinău, cu o plachetă de versuri pentru copii. La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a basarabenilor.

În 1989, Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, în 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru Premiul Nobel pentru Pace. În 1996, Grigore Vieru este decorat cu Ordinul Republicii. În 1997, Editura Litera din Chișinău lansează volumul antologic „Acum şi în veac”, iar trei ani mai târziu Vieru este decorat cu Medalia guvernamentală a României „Eminescu” – 150 de ani de la naștere.