Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Partidul „Șor”, exclus…

ULTIMA ORĂ Partidul „Șor”, exclus din Registrul de stat al persoanelor juridice

După ce, în iunie 2023, Partidul Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional, acesta a fost exclus și din Registrul de stat al persoanelor juridice, printr-o decizie din 23 ianuarie 2024 a Agenției Servicii Publice (ASP). 

Printr-o hotărâre a ASP, Partidul Politic „Șor” a fost exclus din Registrul de stat al persoanelor juridice. Potrivit unui comunicat de presă, decizia a fost luată în temeiul cererii depuse de lichidatorii Partidului Politic „Şor”, dizolvat prin Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 10 din 19.06.2023.

Mircea Eșanu, directorul ASP, a precizat pentru Ziarul de Gardă că radierea, în comparație cu înregistrarea unui partid, este un proces mult mai amplu. 

Eu cred că problema e că legea permite înregistrarea foarte ușor a partidelor, dar radierea  partidelor este foarte complicată.  ASP-ul ține cont de legislație, noi nu facem interpretarea legii. Eu cred că noi ușor vom depăși numărul de 100 de partide, dacă nu se va interveni în legislație”, a punctat Eșanu. 

L-am contactat pe Aureliu Colenco, avocatul care a reprezentat Partidul „Șor” în fața Curții Constituționale pe cauza privind verificarea constituționalității formațiunii, pentru a comenta decizia ASP, iar acesta ne-a comunicat că este una nelegitimă.

Eu consider că toate deciziile luate în raport cu partidul „Șor” au fost nelegitime, iar statul, prin intermediul mai multor structuri, continuă acțiunile care contravin Constituției”, a punctat Colenco.

Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional la data de 19 iunie 2023, printr-o decizie pronunțată de magistrații Curții Constituționale (CC), urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa că formațiunea ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova.