Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Vinul nostru cucerește lumea”: Cum…

„Vinul nostru cucerește lumea”: Cum va fi sărbătorită în acest an Ziua Națională a Vinului

Foto simbol

Ziua Națională a Vinului revine, în cea de-a XXII-a ediție, sub sloganul „Vinul nostru cucerește lumea”. Luni, 2 octombrie, a fost organizată o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate informații despre cum se va desfășura evenimentul.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în acest an la sărbătoare vor participa un număr record de vinificatori, 95, iar cei mici vor constitui 50%. Cu toții se vor reuni sub brandul de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Totodată, organizatorii au anunțat că la eveniment vor fi prezenți miniștri ai Agriculturii din mai multe țări membre UE. Pe 7 și 8 octombrie, aceștia vor vizita orășelul vinului, iar apoi vor merge la culesul strugurilor într-o plantație viticolă.

„Pe glob sunt 90 de țări care cultivă struguri, Moldova este al 20-lea cel mai mare producător și al 14-lea cel mare exportator de vin din lume. Industria vinicolă din Moldova contribuie cu aproximativ 3% din PIB și 8% din totalul exporturilor. (…) Evenimentul este unul cultural și educativ, deoarece promovăm consumul moderat al vinului“, a subliniat vicepremierul Vladimir Bolea.

În acest se marchează 10 ani de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” și un deceniu de la crearea Oficiului Național al Viei și Vinului.

Moldova a ajuns cea mai premiată țară din Europa de Est la concursurile internaționale de specialitate și a câștigat distincția „Cel mai bun vin roșu” de pe glob.