Femeile însărcinate şi cele care alăptează, sfătuite să ia măsuri de precauţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol Getty images
FOTO simbol Getty images

Sănătatea sexuală şi reproductivă este o problemă semnificativă de sănătate publică în timpul epidemiilor, iar sarcina şi naşterea în condiţii de siguranţă depind de funcţionarea sistemelor de sănătate şi de respectarea strictă a măsurilor de precauţie privind infecţiile. Femeile gravide ar trebui să ia aceleaşi măsuri preventive pentru a evita infecţia, care sunt recomandate pentru toţi adulţii, transmite IPN.

„În timp ce teama şi incertitudinea sunt răspunsuri naturale la coronavirus, trebuie să fim ghidaţi de fapte şi informaţii solide. Trebuie să fim uniţi în solidaritate, să luptăm împotriva stigmatizării şi discriminării şi să ne asigurăm că oamenii obţin informaţiile şi serviciile de care au nevoie, în special femeile însărcinate şi cele care alăptează”, a declarat Natalia Kanem, director executiv al Fondului ONU pentru Populaţie, citat într-un comunicat de presă al UNFPA Moldova.

Potrivit UNFPA, agenţia ONU care promovează drepturile sexuale şi reproductive, până în prezent, nu există dovezi ştiinţifice cu privire la sensibilitatea crescută a femeilor gravide la COVID-19. Cu toate acestea, sarcina aduce modificări fiziologice care ar putea face unele femei gravide mai sensibile la infecţii respiratorii virale. Femeile gravide cu boli respiratorii trebuie tratate cu prioritate maximă din cauza riscului crescut de reacţii adverse.

Femeile gravide trebuie să evite contactul apropiat cu persoanele care tuşesc şi strănută. De asemenea, trebuie să se spele frecvent pe mâini cu apă şi săpun sau soluţii pe bază de alcool. Este necesară acoperirea gurii şi a nasului în timpul tusei şi strănutului, precum şi evitarea locurilor publice aglomerate şi izolarea la domiciliu.

În comunicat se mai spune că în acest moment, nu există încă un vaccin pentru a preveni sau a trata virusul, dar există tratamente recomandate pentru simptome. Tratamentul pentru femeile gravide cu infecţie cu COVID- 19, suspectată sau confirmată, trebuie prevăzut împreună cu terapiile de susţinere recomandate de OMS pentru pacienţii adulţi, în strânsă consultare cu medicul ginecolog.

Femeile care alăptează nu ar trebui să fie separate de nou-născuţii lor, deoarece nu există dovezi care să demonstreze că virusurile respiratorii pot fi transmise prin laptele matern, potrivit UNICEF. Mama poate continua alăptarea, atâta timp cât se aplică măsuri de precauţie. Mamele care au simptome, dar se simt suficient de bine pentru a alăpta, trebuie să poarte o mască atunci când se află lângă copil, inclusiv în timpul alăptării, să se spele pe mâini înainte şi după contactul cu copilul şi să cureţe, să dezinfecteze suprafeţele contaminate.

Dacă o mamă este prea bolnavă pentru a alăpta, ea trebuie încurajată să stoarcă laptele care poate fi administrat copilului într-o ceaşcă curată şi/sau lingură – în timp ce poartă o mască, spălându-se pe mâini înainte şi după contactul cu copilul şi curăţând/dezinfectând suprafeţele contaminate. Serviciile de sănătate mintală şi sprijinul psihosocial pentru persoanele afectate, familii, comunităţi şi lucrătorii din domeniul sănătăţii sunt elemente critice în răspunsul la coronavirus.

UNFPA monitorizează intens şi colaborează cu partenerii, guvernele şi agenţiile ONU pentru a aborda izbucnirea noii boli a coronavirusului (COVID-19), care a fost declarată o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional de către OMS.

https://www.ipn.md/ro/femeile-insarcinate-si-cele-care-alapteaza-sunt-sfatuite-sa-7967_1072204.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite